Hlavní obsah

Nový Zéland opět odložil jednání o vydání Kima Dotcoma do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projednání americké žádosti o vydání zakladatele a šéfa internetového serveru Megaupload Kima Dotcoma z Nového Zélandu bylo znovu odloženo. Slyšení se nebude konat dříve než v srpnu příštího roku, oznámili ve čtvrtek Dotcomovi obhájci citovaní agenturou AFP.

Foto: Profimedia.cz

Kim Dotcom

Článek

Soudní slyšení o vydání osmatřicetiletého Dotcoma, vlastním jménem Kima Schmitze, se mělo konat letos v srpnu, ale poté bylo odloženo na březen příštího roku a nyní byl termín ještě posunut na srpen 2013.

USA usilují o Schmitzovo vydání, protože server Megaupload podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč).

Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a vydírání. Schmitz, který je původem Němec a má od roku 2010 trvalé povolení k pobytu na Novém Zélandu, byl nedlouho po svém zatčení v lednu letošního roku propuštěn do domácího vězení.

Dotcom chystá nový server pro sdílení dat

Z oplétaček se zákonem si zřejmě Dotcom nic nedělá a již z plných sil připravuje spuštění nového serveru pro sdílení dat. „Nové Mega zahájí provoz přesně rok po nájezdu,“ uvedl Dotcom na sociální síti Twitter. Nájezdem myslel podle serveru The next web razii policie ve svém novozélandském sídle, která se konala 20. ledna, pouhý den po zablokování serveru Megaupload. [celá zpráva]

Dotcom již dříve uvedl, že druhá verze Megauploadu bude „větší, výkonnější, rychlejší, stoprocentně bezpečná a nezničitelná“. Tím jasně naznačil, že novinka nabídne nový mechanismus, díky kterému nebude možné jednoduše vyřadit servery z provozu, tak jako loni.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Dotcom chystá také spuštění nové služby Megabox, která by měla podle jeho vize zcela změnit hudební byznys. Autoři totiž budou moci posluchačům nabídnout hudbu přímo, bez hudebních vydavatelství. Jednoduše ji budou distribuovat prostřednictvím nové služby a sami si nechají 90 % zisku, zbytek by měl jít do kapes zakladatele Megauploadu.

Tento způsob distribuce by se měl podle něj pozitivně promítnout i do koncových cen pro zákazníky. Žádné konkrétní příklady a další informace o projektu ale zatím nejsou známy. Jisté tak ani není, kdy přesně by měla být služba spuštěna. [celá zpráva]

Foto: Kim Dotcom

Podobu služby Megabox zveřejnil Kim Dotcom na Instagramu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám