Hlavní obsah

Počet přenosných zařízení s internetem letos překoná populaci

Počet přenosných počítačů a mobilních zařízení s přístupem na internet letos vzroste na sedm miliard a poprvé převýší počet obyvatel planety. Do roku 2015 by se pak měl počet mobilních zařízení zvýšit na 15 miliard. Vyplývá to z prognózy společnosti Intel.

Foto: Profimedia.cz

Počítačový tablet

Článek

Vzhledem k tomu, že se zvýší reálný počet uživatelů internetu ze stávajících dvou miliard na tři, dále poroste globální objem datové výměny. Do roku 2015 se ztrojnásobí a přesáhne 4,8 zetabytu ročně. Zeta představuje číslo s 21 nulami.

"Už nyní přes každého z nás denně projdou data v objemu více než jeden GB, za tři roky bude každý uživatel generovat denně více než čtyři GB dat, tedy zhruba stejný objem jako dva dvouhodinové filmy v HD kvalitě," uvedl mluvčí Intelu Pavel Svoboda. V důsledku toho se tak ročně až o 50 procent zvýší objem dat, která bude třeba ukládat.

Za jednu minutu si uživatelé internetu v současnosti globálně stáhnou 47 000 aplikací, proběhne více než dva milióny vyhledávání na Googlu proti 694 000 loni, uživatelé odešlou 204 miliónů e-mailů, což je o 32 miliónů více než před rokem, a 277 000 lidí se přihlásí na svůj účet na Facebooku. Zobrazí se šest miliónů webových stránek a lidé na YouTube nahrají 30 hodin obrazového materiálu a současně zhlédnou 1,3 miliónu videí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám