Hlavní obsah

Firma uchovávající data z megauploadu žádá o povolení je smazat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Carpathia Hosting žádá u amerického soudu o povolení smazat data ze serveru megaupload.com, která dosud uchovává. Pokud povolení nedostane, chce získat příslib, že jí budou uhrazeny náklady spojené s uložením údajů, napsala agentura AP. Server megaupload zablokovaly v lednu americké úřady kvůli podezření, že sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů.

Foto: ČTK/AP

Kim Dotcom

Článek

Carpathia Hosting uvádí, že využívá přes 1100 serverů k uchování asi 25 miliónů gigabytů dat z megauploadu. Náklady na to dosahují 9000 dolarů (170 000 korun) denně a od lednového uzavření megauploadu vystoupaly na více než půl miliónu dolarů. Megaupload za uložení dat nemůže platit, protože má zmrazený majetek.

Proti možnému smazání dat vystupovala značná část z 66 miliónů uživatelů megauploadu, kteří server využívali k ukládání vlastních fotografií, videí či jiných dokumentů. Brání se mu ale i Americká filmová asociace (MPAA), která by chtěla využít nelegálně získané soubory na megauploadu v soudním procesu o náhradu škod.

Američtí vyšetřovatelé obviňují zakladatele megauploadu Kima Schmitze a jeho spolupracovníky, že provozem serveru porušili americké zákony o ochraně autorských práv. Schmitzovi právníci ale tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat, a americká obvinění odmítají.

Servery hromadně mažou autorsky chráněná díla

Zavření serveru Megaupload udělalo čáru přes rozpočet pirátům, kteří na internetu šíří nelegální kopie filmů a seriálů. Další servery se zalekly stíhání zaměstnanců Megauploadu a ze strachu začaly hromadně mazat autorsky chráněná díla.

„Dne 19. ledna FBI z důvodu autorských práv zablokovala obsah na serverech Megavideo, Megaupload a na dalších stránkách. Z tohoto důvodu se zalekly i servery Videobb a Videozer, které smazaly veškerý autorsky chráněný obsah,“ uvedl administrátor jednoho českého serveru, který svým návštěvníkům nabízí odkazy ke sledování seriálů a filmů na internetu.

Nakonec piráti ale našli servery v Rusku, které jsou schopné utáhnout velký zájem uživatelů, a nelegální kopie dat na ně začali nahrávat snad ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. Provozovatelé služby MöeVideo si tak mohou mnout ruce, kolik peněz na reklamě vydělají při neustále se zvyšujícím počtu návštěvníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám