Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (113.díl)

Novinky, Michal Němejc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle vám představíme kvalitní utilitu, která dokáže uchovat vaše hesla k různým službám v šifrované podobě, dále pak klienta pro výměnu souborů mezi uživateli internetu a konečně komfortní program pro ovládání rádia.

Článek

Oubliette 1.6.5

Moderní technologie, a obzvlášť různé internetové služby, nás nutí pamatovat si stále větší množství různých hesel a uživatelských jmen, např. pro přístup k e-mailové schránce, do oblíbeného e-shopu či do firemního intranetu. Řada uživatelů si proto svá hesla někam poznamenává, čímž se však poměrně výrazně zvyšuje riziko prozrazení hesla. Proto mne zaujal program Oubliette, který dokáže uchovávat neomezené množství hesel bez obav, že se k nim dostane někdo nepovolaný.

Program Oubliette uchovává veškerá vaše hesla v šifrované podobě a tak k nim nikdo bez znalosti kontrolní fráze nemá přístup. K šifrování se přitom používá algoritmus Blowfish nebo Idea. K jednotlivým heslům můžete přiřadit internetovou adresu, poznámku či datum expirace. Díky širokým možnostem třídění a vyhledávání tak můžete spravovat i velké množství hesel. Všechny hesla lze dokonce vyexportovat do různých formátů včetně HTML.

Program vyniká přehledným uživatelským rozhraním a kromě samotného uchovávání hesel umožňuje i zašifrovat (či naopak dešifrovat) pomocí výše zmíněných algoritmů jakýkoliv soubor.

Pokud chcete mít úplnou jistotu, že nikdo vaše heslo nerozluští, je nutné nejen uchovávat vaše hesla v bezpečí, ale také používat dostatečně silná hesla. Taková hesla mají velký počet znaků (minimálně šest), které by měly být kombinací písmen a číslic. V případě, že chcete opravdu nerozluštitelné heslo, můžete použít v programu zabudovaný generátor náhodných hesel. Zároveň byste neměli používat stejné heslo k různým službám a měli byste své heslo v určitém časovém úseku pravidelně obměňovat. Tím se riziko rozluštění hesla snižuje na minimum.

[ Ke stažení zde | Velikost: 997 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

DC++ 0.232

DC++ je klientský program sloužící pro výměnu souborů mezi uživateli internetu. Ve srovnání s Direct Connectem je výrazně menší, stabilnější a nabízí přehledné uživatelské rozhraní bez reklam. Mezi další obrovskou výhodu patří možnost připojení k více hubům zároveň. Stejně jako Direct Connect umí DC++ pracovat jak v aktivním režimu, tak i v režimu pasivním (např. v případě, že jste schováni za firewallem).

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,7 MB | Hodnocení: 8/10 ]

Radiator 1.8.0.2

Český program Radiator ocení všichni, kteří mají ve svém počítači nainstalovanou rádiokartu. Radiator slouží ke komfortnímu ovládání rádia z prostředí Windows. K dispozici je 24 pozic pro rychlou volbu stanic a nechybí ani možnost vypnutí rádia (nebo celého počítače) po určité době. Zajímavá je i možnost nahrávání z rádia přímo do vašeho počítače v určené kvalitě. Program podporuje více než dvacet druhů rádiokaret, jejichž seznam najdete zde.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,34 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (112.díl)

Se začátkem nového týdne vám přinášíme tipy na tři zajímavé programy, za jejichž používání nemusíte nic platit. Představíme nadstandardně vybavený internetový...

Výběr článků

Načítám