Hlavní obsah

Microsoft podal stížnost na Motorolu kvůli zneužívání patentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft předložil Evropské komisi stížnost na výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility, který se podle něj pomocí patentů snaží blokovat prodej počítačů s operačním systémem Windows, herních zařízení Xbox a dalších přístrojů. Podobnou stížnost již minulý týden podala americká společnost Apple.

Foto: Novinky

Článek

Microsoft tvrdí, že Motorola agresivním využíváním patentových práv proti konkurenci porušuje pravidla hospodářské soutěže. "Microsoft předložil Evropské komisi oficiální stížnost na firmy Motorola Mobility a Google," uvedl viceprezident Microsoftu Dave Heiner.

"Učinili jsme tento krok, protože Motorola se snaží blokovat prodej osobních počítačů s Windows, našich herních konzolí Xbox a dalších produktů," dodal. Heiner nejprve ve svém sdělení hovořil pouze o firmě Motorola, později do něj ale zahrnul i Google, který se loni dohodl na převzetí Motoroly.

Heiner upozornil, že Motorola ve Spojených státech i Evropě podala žaloby, které požadují, aby Microsoft stáhl své produkty z trhu nebo z nich odstranil některé prvky. Mluvčí Evropské komise Antoine Colombani uvedl, že komise stížnost Microsoftu obdržela a přezkoumá ji.

Spory ohledně patentových práv v technologickém sektoru se v poslední době stupňují. Podle pravidel Evropské unie musí majitelé patentů nezbytných pro standardní technologie umožňovat konkurenci jejich využívání za rozumnou cenu. Hromadí se však stížnosti, že majitelé zneužívají svých patentů k získání konkurenční výhody na trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám