Hlavní obsah

Odhalení iPadu 3 hrozí zpoždění kvůli právním tahanicím

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik renomovaných zdrojů již potvrdilo, že společnost Apple odhalí iPad 3 v průběhu prvního březnového týdne. Jak se ale nyní zdá, tento termín se možná nestihne kvůli sporům s čínskou firmou Proview o název počítačového tabletu. Posunut by kvůli tomu mohl být i termín zahájení prodeje.

Článek

Problémy Applu v Číně nejsou v poslední době vůbec jednoduché. Na konci loňského roku soud v Šenzenu rozhodl, že název iPad nepatří Applu, a proto jej nesmí dále používat. Hned poté začali zástupci tamních úřadů ve velkém zabavovat v obchodech prodejcům tablety s logem nakousnutého jablka.

Podle serveru Mac Rumors se firma Proview, z rozhodnutí soudu vlastník značky iPad, snaží, aby úřady zakázaly také export výrobků Applu z Číny. A v tom je právě kámen úrazu, protože přímo v Číně se počítačové tablety amerického počítačového giganta sestavují.

Zatím však zákaz na export pro Apple neplatí. „Celníci nám řekli, že bude velmi obtížné zavést takový zákaz, protože mnoho čínských spotřebitelů miluje produkty od Applu. Velikost našeho trhu je totiž obrovská,“ uvedl pro agenturu Reuters šéf společnosti Proview Long Yang-san.

Pokud by se podařilo zákaz v Číně prosadit, Apple by měl problém nejen s dodávkami iPadu, ale také například s iPhony. Zástupci Applu se zatím k možným problémům s dodávkami zboží oficiálně nevyjádřili.

Komu patří název iPad

Nabízí se otázka, komu vlastně patří název iPad? Zástupci Applu se domnívali, že mají vlastnická práva od roku 2009, kdy je koupili od britské společnosti IP Application za 50 000 USD - téměř milión korun.

Jak se ale postupně ukázalo, IP Application nebyla prvním registrátorem značky, ale pouze koupila práva v roce 2006, tedy dříve než jakýkoliv počítačový tablet od Applu vůbec existoval, od tchajwanské pobočky výrobce monitorů Proview.

A právě v tom je podle zástupců společnosti Proview problém. Tím, že značka byla koupena od tchajwanské pobočky a nikoliv od čínské centrály, neopravňuje nikoho kromě firmy Proview používat na území Číny název iPad.

Jako náhradu škody za používání názvu iPad požaduje Proview 1,5 miliardy dolarů, tedy přes 28 miliard korun. Řada zahraničních pozorovatelů se domnívá, že Proview soudní při s Applem vede kvůli tíživé finanční situaci, ve které se v současnosti nachází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám