Hlavní obsah

Soud propustil z vazby dva zaměstnance Megauploadu na kauci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandský soud ve středu propustil na kauci dva společníky zakladatele předního světového serveru pro sdílení souborů Megaupload.com Kima Schmitze. Sám Schmitz kauci nedostal a ve vazbě zatím zůstává i čtvrtý ze zadržených, o jehož případné kauci se má rozhodnout v pátek, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Novozélandský soudce David McNaughton, který má na starosti kauzu Megaupload

Článek

Kauci soud schválil devětadvacetiletému Holanďanovi Bramu van der Kolkovi a osmatřicetiletému Němci Finnu Batatovi. Podle soudce je v jejich případě riziko odletu ze země minimální, a dále je sníženo přísnými pravidly jejich propuštění na kauci včetně elektronického monitorování.

USA chtějí, aby jim všichni čtyři zadržení byli z Nového Zélandu vydáni. Ve Spojených státech je čeká obvinění z internetového pirátství, porušování autorských práv, vydírání výpalného a praní špinavých peněz.

Foto: Reuters

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom

Žádost o extradici musí být podána do 45 dnů od zadržení podezřelých. USA musí prokázat, že údajné přečiny jsou trestné i na Novém Zélandu a trest za ně by tam mohl dosáhnout nejméně 12 měsíců vězení.

Server Megaupload.com, který patří mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice minulý týden zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři chystají obří útok na Facebook

Internet se v posledních dnech proměnil v kybernetické bojiště, kde si hackeři z hnutí Anonymous kvůli zablokování serveru Megaupload vyřizují účty s úřady,...

Výběr článků

Načítám