Hlavní obsah

Prodej počítačů loni stoupl o půl procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej osobních počítačů se v loňském roce zvýšil o pouhých o 0,5 procenta na 352,8 miliónu přístrojů. V samotném čtvrtém čtvrtletí dokonce meziročně klesl o 1,4 procenta na 92,2 miliónu přístrojů. Vyplývá to z předběžných údajů výzkumné společnosti Gartner.

Článek

Poptávka po počítačích je pod tlakem kvůli nejistým hospodářským vyhlídkám a rostoucí konkurenci ze strany mobilních zařízení, jako jsou počítačové tablety či chytré telefony. "Pro výrobce osobních počítačů je nyní obtížné přesvědčit spotřebitele, že potřebují nový počítač," uvedl podle agentury DPA jeden z analytiků společnosti Gartner.

Vedoucí pozici na trhu si loni udržela americká společnost Hewlett-Packard, ačkoli její tržní podíl klesl na 17,2 procenta z předloňských 17,9 procenta. Druhé místo obsadila se 13procentním podílem čínská společnost Lenovo, která tak poskočila o dvě příčky vzhůru. Třetí byl americký rival Dell, za nímž následoval tchajwanský Acer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám