Hlavní obsah

Americké bezpilotní letouny nakazil virem zřejmě počítačový hráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě neopatrný počítačový hráč stál za nákazou ovládacích systémů amerických bezpilotních systémů, o které média informovala minulý týden. Škodlivý program, jenž se do nich dostal, podle časopisu The Atlantic slouží k získávání přihlašovacích údajů do internetových her, jako je třeba populární hra Mafia Wars. Na počítače ovládající letadla, která hrají významnou roli například v afghánském konfliktu, se zřejmě dostal z externího disku.

Článek

Škodlivý software pronikl do počítačů na letecké základně Creech v Nevadě, odkud se řídí lety bezpilotních letadel typu Predator a Reaper. Napadl zde i počítače, na nichž se pracuje s utajenými údaji. Program zaznamenává všechny úhozy do klávesnice a zřejmě je někomu odesílá.

Podle agentury AP jsou podobné škodlivé programy běžně využívány pro kradení přihlašovacích údajů od lidí, kteří na internetu holdují hazardu anebo hrám, jako je Mafia Wars. Jde o hru, již hrají lidé na sociálních sítích, například na Facebooku. Program se mimo jiné šíří prostřednictvím přenosných disků, odkud se asi prostřednictvím vojáka, který nedbal bezpečnostních předpisů, dostal i do počítačů letectva.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letoun Predator

Letectvo nákazu zjistilo v polovině září. Podle nejnovějších vyjádření se mu problémy podařilo snadno vyřešit a nákazu zastavit. Počítačoví odborníci museli infikované disky smazat a obnovit je z nenapadené zálohy. "Byla to spíš nepříjemnost než akceschopná hrozba," řekl časopisu Wired zdroj z amerického letectva. Některé zdroje ale mluví o tom, že náprava byla naopak obtížná a že se nákazu stále nepodařilo úplně vyřešit.

Bezpilotní letouny patří mezi hlavní technické výhody Spojených států ve válkách, které USA vedou. Armádě slouží asi 150 letadel v Afghánistánu k průzkumu terénu i jako prostředek k útoku na pozice povstalců z hnutí Taliban. Bezpilotní letadla byla nasazena i do bojů v Libyi, kde s nimi provedli přes 90 náletů. Letoun tohoto typu také koncem září zlikvidoval šéfa jemenské odnože Al-Káidy Anwara al-Awlakiho.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Reaper

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám