Hlavní obsah

Pentagon zvyšuje ochranu sítí proti útokům hackerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo obrany se snaží odpovědět na zvýšenou aktivitu hackerů zesílenou ochranou počítačových sítí svých hlavních dodavatelů. Ochranný program Pentagonu se podle expertů může stát vzorem pro ostatní ministerstva, ale i pro energetický systém, rozvodnou elektrickou síť a další životně důležitou infrastrukturu. Napsala to americká agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zásahy Pentagonu proti hackerům se za posledních deset let ztrojnásobily. Centrem obrany je skupina expertů s kódovým označením DC3, která má sídlo nedaleko města Fort Meade v Marylandu. Asi stovka lidí prochází milióny bytů dat a analyzuje útoky na počítačové sítě ministerstva a armádních dodavatelů. Jen za poslední rok bylo takových útoků nebo pokusů o ně kolem stovky.

Pentagon sdílí řadu citlivých dat s privátními dodavateli vojenské techniky, a snaží se proto zvýšit bezpečnostní zajištění počítačových sítí, které ministerstvo s dodavateli spojují. Program zatím zahrnuje asi dvacet dodavatelských firem a do poloviny listopadu se má dál rozšířit.

"Výsledky jsou zatím velmi slibné," řekl agentuře AP náměstek ministra obrany William Lynn, který od spuštění programu letos v květnu na jeho realizaci dohlíží. "Je tu možnost vložit další bezpečnostní vrstvu do kriticky důležitých sektorů naší infrastruktury."

Celostátní regulace

Podle některých odborníků by americký Kongres měl přijmout zákon, který by celostátně reguloval ochranu federálních agentur i soukromých společností před útoky hackerů a zastřešil její správu v ministerstvu vnitřní bezpečnosti. Firmy by rovněž měly dostat výjimku z legislativy chránící osobní data, aby měly větší volnost při kontaktu s vládou ohledně kybernetické bezpečnosti.

Nejvyšší americká místa si podle AP hrozbu kybernetické kriminality uvědomují. "Internet nás může dostat na kolena," prohlásil nedávno šéf amerického sboru náčelníků štábů Mike Mullen. Pentagon podle něj bude muset vytvořit podobnou ochrannou strukturu, jakou Američané a jejich spojenci vybudovali kolem zásob jaderných zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám