Hlavní obsah

Dvě pětiny Čechů mají přístup k rychlým datům 3G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemští mobilní operátoři rozšířili během letošního roku své rychlé datové sítě třetí generace na zhruba dvě pětiny populace. Nejdále je Telefónica O2, která pokrývá 42,5 procenta. Na začátku roku operátoři T-Mobile a Vodafone spouštěli provoz a O2 pokrývala prvních deset měst. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Profimedia.cz

Tuzemští mobilní operátoři rozšířili během letošního roku své rychlé datové sítě na dvě pětiny populace.

Článek

Firmy v budování nových vysílačů pokračují i před koncem roku. Telefónica nově spustila síť 3G pro obyvatele Litvínova, Kralup nad Vltavou, Jirkova, Kadaně, Náchoda a Žatce. UMTS od O2 je tak dostupné v 84 městech.

"Od ledna letošního roku jsme 3G signálem pokryli 72 měst, u dalších deseti jsme pokrytí vylepšili a rozšířili. Díky letošní velmi rozsáhlé výstavbě může využívat nejrychlejší mobilní internet pro notebooky a mobilní telefony téměř 4,5 miliónu lidí v ČR," uvedl ředitel segmentu pro mobilní hlas a data Petr Matějovský.

Vodafone se chlubí pokrytím celkem 150 měst a obcí, což představuje 38 procent populace. Do konce zimy chce operátor pokrýt dalších 50 měst a obcí a rozšířit dosah 3G na 45 procent.

Rozšiřování je prioritní

"Rozšiřování vysokorychlostní 3G sítě do dalších měst a obcí bude naší prioritou také v příštím roce. Při výstavbě klademe důraz na pokrývání souvislého území a vyladění sítě tak, abychom pro zákazníky zajistili maximální kvalitu nabízených hlasových a datových služeb," uvedl viceprezident pro technologie Vodafonu Pavel Kos.

T-Mobile nově zprovoznil rychlá mobilní data pro 70 tisíc lidí v Děčíně, Brandýse nad Labem, Staré Boleslavi a Čelákovicích. Celkem nyní služby 3G nabízí ve 39 městech, která představují 37 procent populace. "Stále platí, že s další technologií TDD pokrýváme rychlými daty přes 60 procent populace," uvedla mluvčí Martina Kemrová.

V listopadu zrychlilo připojení od O2 o čtvrtinu na průměr 1,83 Mbit/s. O 21 procent, na 1,80 Mbit/s, zrychlil mobilní internet i v síti Vodafonu. Naopak připojení u T-Mobilu zpomalilo o dvě procenta na 1,47 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám