Hlavní obsah

Jobs a Murdoch chtějí od příštího roku vydávat noviny speciálně pro iPad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální noviny určené výhradně pro tablety iPad a podobné přístroje jiných výrobců chtějí od začátku roku 2011 vydávat tiskový magnát a multimilionář Rupert Murdoch a generální ředitel technologické firmy Apple Steve Jobs. V neděli to uvedl server Guardian s odvoláním na britské a americké zdroje.

Foto: Apple, Novinky

Apple iPad

Článek

Týdenní poplatek za noviny s názvem Daily by podle serveru měl být 99 amerických centů (asi 18 korun), což je mnohem méně než cena tištěných novin. Tuto nízkou cenu umožňuje skutečnost, že nevzniknou žádné náklady na tisk a prodej tohoto média.

Noviny Daily v sobě mají spojovat ta nejlepší témata z bulvárního tisku i seriózních novin. V nové redakci v New Yorku je zaměstnáno již na 100 novinářů. Vedoucí redaktoři pocházejí z britských bulvárních novin The Sun a z amerického deníku The New York Post.

Na vývoji tohoto projektu se budou podílet technici ze společnosti Apple. Obsah novin by tak měl být na míru ušitý pro displej iPadu. Totožné vydání prý nebude k dispozici ani na internetu, ani v tištěné podobě.

Éra obsahu na internetu zadarmo prý končí

Noviny pro iPad jsou dalším Murdochovým krokem k placenému zpravodajství. O něm hovořil mediální magnát již minulý rok. [celá zpráva]

„Internet nastartoval novou mediální revoluci a otevřel dveře mnoha levným metodám, jak se mohou informace dostat k lidem. Ale zprávy nelze vyrábět zadarmo, a proto chceme zpoplatnit naše webové stránky,“ vysvětloval své záměry Murdoch.

Foto: Reuters

Mediální magnát Rupert Murdoch

Podle něj prý už on-line reklama nestačí na to, aby pokryla všechny náklady na provoz zpravodajských serverů a zbytečně se nesnižovala jejich kvalita. „Věřím, že díky zpoplatnění budeme ještě úspěšnější než nyní, a proto konkurence nebude dlouho váhat a bude nás následovat,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám