Hlavní obsah

Šikovné příslušenství pro notebooky a PC

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Počítače v dnešní době dokážou zastat velkou řadu činností. V domácnostech nahrazují hifi věže, DVD přehrávače, ale i kalendáře či kalkulačky. S vhodným příslušenstvím je možné plechové společníky naučit další zajímavé kousky.

Foto: Profimedia.cz

S vhodným příslušenstvím je možné plechové společníky naučit další zajímavé kousky.

Článek

Rozšířit funkce stolního počítače nebo notebooku je možné pomocí přídavných zařízení, které se buď musí vmontovat přímo do útrob stroje, nebo se jednoduše připojí externě pomocí velmi rozšířeného USB rozhraní.

Druhá varianta je znatelně jednodušší. Prakticky stačí přístroj připojit do USB portu a spustit. Pokud jej operační systém automaticky nerozezná, je nutné do něj z přiloženého CD nosiče nainstalovat ovladače (takzvané drivery). Přesný postup instalace by měl být uveden v návodu dodávaném se zařízením.

Takovýmto způsobem je možné k počítači připojit tiskárny, skenery, zvukové karty nebo například TV tunery pro příjem analogového i digitálního televizního signálu.

Trojrozměrný obraz do každého počítače

Připojit je možné ale také speciální zařízení nVidia 3D Vision, které promění obyčejná videa v trojrozměrná.

Ke sledování obrazu jsou potřeba speciální polarizační brýle, které dokážou rozdělit obraz pro každé oko zvlášť. Tak se vytvoří trojrozměrný vjem. Brýle jsou součástí balení.

Technologie však spolupracuje pouze s monitory a televizory, které mají vyšší obnovovací frekvenci (alespoň 100 Hz). Většina dnes prodávaných monitorů je však bohužel 60Hz.

V praxi působí trojrozměrný obraz velice dobrým dojmem. Obzvláště to platí u počítačových her, kdy působí zážitek z hraní daleko věrnějším dojmem. U přehrávání běžných filmů na DVD je už zážitek menší a video působí jako uměle vytvořené.

Chuť a vůně z počítače

V budoucnu plánují vědci vylepšit funkce počítače o chuť a vůni. Posloužit by jim k tomu měla speciální helma, kterou pojmenovali Virtual Cocoon.

Simulovat chuť a vůni dokáže zařízení díky dvěma tubičkám, jež jsou umístěny pod displejem. Jedna vede k nosu a obsahuje různé vůně. Druhou je potřeba vložit do úst, kde dokáže dávkovat všech pět základních chutí a libovolně je míchat.

S počítačem bude helma propojena pomocí bezdrátových technologií. Kdy přesně by se mohla helma Virtual Cocoon začít prodávat, zatím tvůrci neodhadli.

Apple Magic Trackpad: kouzelná dotyková destička

Společnost Apple rozpoutala na světě dotykovou mánii se svým chytrým telefonem iPhonem a oblíbeným počítačovým tabletem iPadem. Nyní se snaží firma prosadit dotykové ovládání také u počítačových myší.

Její zařízení Magic Trackpad je první samostatná multidotyková ploška na světě, která dovede ovládat počítač. Svým vzhledem připomíná přístroj takzvaný touchpad, který na noteboocích nahrazuje funkce myši.

Foto: Novinky

Apple Magic Trackpad

Díky větším rozměrům se Magic Trackpad ovládá velice komfortně. Připojit jej lze kromě počítačů od Applu také k Windows - v systému od Microsoftu však všechny funkce nefungují bohužel tak precizně.

  • Klady: pohodlné ovládání počítače
  • Zápory: dotyková ploška je určena výhradně pro počítače Apple, sWindows
  • Cena: 1650 Kč

Asus My Cinema Mini Plus: televize do každého počítače

Společnost Asus uvedla na trh tento měsíc nový televizní tuner My Cinema U3100 Mini Plus, který dovolí přijímat digitální pozemní vysílání (DVB-T) prakticky v jakémkoliv počítači. Připojuje se totiž jednoduše pomocí rozhraní USB.

Novinka navíc umožní televizní signál i nahrávat, a to dokonce i ve vysokém rozlišení. Díky časovači si je dokonce možné nastavit přesný čas, kdy má být záznam spuštěn. Ovládání tuneru je velice jednoduché a intuitivní.

Foto: Novinky

Asus My Cinema Mini Plus

Díky malým rozměrům se televizní tuner My Cinema U3100 Mini Plus hodí pro použití s notebookem, protože v brašně na cestách nezabere příliš místa.

Součástí balení je i malé dálkové ovládání. Novinka spolupracuje s operačními systémy Windows XP, Vista a 7.

  • Klady: jednoduché připojení i používání
  • Zápory: i s externí anténou má v některých místech tuner slabší signál
  • Cena: 800 Kč

 Logitech MK605: praktická podložka pod notebook

Práce na notebooku může být po několika hodinách nepohodlná. Bolavých zad z nesprávného držení těla při práci na notebooku nás může zbavit praktická podložka Logitech MK605.

Pomocí tří nastavitelných poloh dokáže podložka zvýšit umístění displeje přenosného počítače až o několik desítek centimetrů, díky čemuž není potřeba během práce nebo při sledování filmů tolik ohýbat krk.

Foto: Novinky

Logitech MK605

Součástí podstavce je také bezdrátová klávesnice a myš. Tyto periferie se k notebooku připojují pomocí miniaturního USB přijímače. Díky setu Logitech MK605 se pracuje prakticky stejně pohodlně jako na stolním počítači.

  • Klady: výrazně zvýší ergonomii notebooku
  • Zápory: podložka s klávesnicí a myší na stole zabírá více místa než samotný notebook
  • Cena: 1800 Kč

A-Data SH93: extrémně odolný externí disk

Nejenom pro sportovní nadšence vyrobila společnost A-Data vysoce odolný externí pevný disk.

Zařízení splňuje bezpečnostní standard IEC 529 IPX7, díky čemuž by mělo bez újmy vydržet klidně až 30 minut pod vodou ve hloubce jednoho metru.

Foto: Novinky

A-Data SH93

Díky pogumovanému tělu dokáže externí disk navíc přežít i větší nárazy a pády. A-Data SH93 je možné zakoupit s kapacitou až 640 GB. K počítači se připojuje pomocí klasického USB portu, ze kterého se i napájí.

  • Klady: extrémně odolná konstrukce disku
  • Zápory: externí disk nepatří k nejrychlejším na trhu
  • Cena: 1500 Kč (320GB verze); 2200 Kč (640GB verze)

OCZ Neural Impulse Actuator: ovládne počítač myšlenkou

Již od dob prvních dílů hvězdných válek lidé snili o ovládání nejrůznějších věcí pouhou myšlenkou. S počítačem je v dnešní době možné takovýmto způsobem pracovat díky zařízení Neural Impulse Actuator od firmy OCZ.

V podstatě se jedná o čelenku se speciálními EEG senzory. Signál, získaný pomocí senzorů, je následně vyhodnocen k tomu navrženým zařízením.

Foto: Novinky

OCZ Neural Impulse Actuator

To potom generuje povely pro počítač. Přístroj lze použít namísto klasické klávesnice nebo tlačítek myši. Své příznivce si specialitka najde především mezi příznivci počítačových her, které znovu posouvá o nemalý krok k realitě.

K počítači lze zařízení připojit prostřednictvím klasického USB rozhraní.

  • Klady: velice efektivní ovládání počítače
  • Zápory: zařízení nefunguje ve všech aplikacích a programech
  • Cena: 1700 Kč

Brainwave: USB mikrovlnná trouba

Takřka každý počítač je už vybaven univerzálním rozhraním USB, pomocí něhož můžeme připojit tiskárnu, fotoaparát nebo mobilní telefon. Tím ale soupis příslušenství rozhodně nekončí. V dnešní době je totiž možné k PC prostřednictvím USB konektoru připojit klidně i mikrovlnnou troubu.

Foto: Novinky

Miniaturní mikrovlnka Brainwave by měla podle výrobce najít uplatnění především ve velkých firmách, kde zaměstnanci tráví celé dny v kancelářích. Ke svému počítači si jednoduše troubu připojí, aby si mohli o pauze ohřát svůj oběd.

„Tím, že zaměstnanci neopustí o polední přestávce pracoviště, se výrazně zvýší produktivita jejich práce,“ řekl Stephen Richard Gates, který je tvůrcem zařízení.

Foto: Novinky

Novinka je vybavena tradičním síťovým adaptérem, a tak v ní pochutiny můžete ohřívat i bez nutnosti připojení k počítači. Jedinou nevýhodou jsou její menší rozměry, celý talíř tak do trouby rozhodně nevměstnáte.

Společně s troubou by měla být dodávána i miska na ohřev pokrmů a vidlička. Zařízení je však v současnosti pouhým prototypem, a tak není jasné, kdy přesně se začne prodávat a zdali vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám