Hlavní obsah

Přechod na digitální televizní vysílání zvládají Češi podle průzkumů skvěle

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukončení analogového televizního vysílání a s tím související přechod na digitální signál nečiní Čechům žádné problémy. Dokládá to průzkum Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR (NKS), který proběhl v územní oblasti Českých Budějovic po vypnutí analogového signálu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Poslední červnový den bylo ukončeno zemské analogové televizní vysílání z vysílačů České Budějovice - Kleť, Vimperk - Mařský Vrch a Tábor - Radimovice. Podle průzkumu NKS vědělo o přechodu na digitální signál 96 procent obyvatel.

"V územní oblasti České Budějovice jsme se v informační kampani zaměřili kromě vypínání zemského analogového televizního vysílání také na informování o přeladění digitálního vysílání. Průzkum i ohlasy z infolinky potvrdily, že to bylo správné. Vypnutí analogu proběhlo naprosto bez problémů a lidé řešili právě ono přeladění digitálu," řekl Novinkám předseda NKS Zdeněk Duspiva.

S problémy při přechodu na digitální vysílání se podle něj setkalo 27 % obyvatel, nejčastěji se jednalo o slabý signál či zamrzání obrazu. Dvě třetiny z nich zvládly problém vyřešit svépomocí. Ostatní lidé využili služeb odborných firem.

Česko pokryje analogová tma v roce 2011

"Evropskou unií stanovený termín pro přechod na pozemní digitální vysílání, rok 2012, bychom měli bez problémů splnit. Digitalizace bude v České republice až na výjimky ukončena 11. 11. 2011,“ uvedl Duspiva.

Podle něj z důvodu nedostatku volných kmitočtů probíhá digitalizace po regionech. "V současnosti se nám podařilo bez problémů ukončit analogové vysílání v celé Praze a velké části středních a západních Čech. V tomto roce pokračujeme jižními a severními Čechami a Brnem,“ dodal Duspiva.

Historie televizního vysílání

První pokusné televizní vysílání se v Československu uskutečnilo 23. března 1948 v Tanvaldu, kde skupina vědců Vojenského technického ústavu uskutečnila ukázku pro veřejnost. Další pokusné vysílání se pak uskutečnilo v roce 1948 v Praze.

Zkušební vysílání Československé televize pro veřejnost bylo zahájeno 1. května 1953 a další rok 25. února 1954 bylo prohlášeno za pravidelné. Televize nejprve vysílala pouze tři dny v týdnu (v létě dokonce pouze dva dny). V roce 1953 se vysílání rozšířilo na čtyři dny v týdnu a v roce 1955 na šest dní. Celotýdenního vysílání se lidé dočkali až v prosinci roku 1958.

Druhý televizní program byl v Československu spuštěn 10. května 1970. Na něm si lidé o tři roky později (9. května 1973) mohli vychutnat první barevné vysílání. První program Československé televize byl v barvách vysílán v květnu roku 1975.

Do historie televizního vysílání se jistě zapíše i právě probíhající digitalizace, která by měla být po celé České republice dokončena v roce 2012 a bude zcela ukončeno analogové televizní vysílání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám