Hlavní obsah

Google se musel omluvit, do svých map vyfotil nahé dítě

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Google urychleně přispěchal s omluvou poté, co jeho mapovací systém Street View na svých fotografiích frontálně zachytil odhaleného malého chlapce. Mapovací vůz dítě vyfotil v jihozápadní části Londýna ve Wibledon Common krátce poté, co si odskočilo na záchod. Fotografie vyvolaly obavy, že by mohly sloužit pedofilům jako návod, kde se jaké dítě vyskytuje.

Foto: Profimedia.cz

Vozidlo Google Street View

Článek

Google publikoval nové fotografie, které byly focené loni v létě, tento čtvrtek. Během několika hodin se však objevily stížnosti, že fotografie zjevně neprošly žádnou kontrolou a ukazují čtyřletého či pětiletého blonďatého chlapce s kalhotami u kolen.

Fotografie zachytily také chlapcovu matku či chůvu, která mu pomáhala obléknout se a muže, který tomu přihlížel. Lidé projevili obavy, že by tímto způsobem mohli pedofilové získat nový způsob, jak hledat své potenciální oběti.

Google sice rozmazal obličej malého dítěte, ale nikoliv už poznávací značku rodinného automobilu, čímž nikterak nezabránil možnosti vyhledání přesné adresy, kde chlapec žije. Po několika stížnostech Google fotografie stáhl z internetu a omluvil se.

Street View čelí kritice dlouhodobě

"Kdykoliv existuje jeden případ, jako je tento, je jisté, že jich bude daleko více," uvedl Alex Deane z organizace Big Brother Watch.

Systém Google Street View je však pod palbou nespokojených lidí dlouhodobě. Už od svého spuštění je označován jako manuál zlodějů. Lidé si stěžovali mimo jiné na to, že fotografie zachycují lidi opouštějící obchody s erotickými pomůckami či zvracející osoby.

Google však reaguje pravidelně stroze a výjimku neudělal mluvčí ani nyní. "Omlouváme se za jakékoliv problémy, které nevhodné snímky mohly způsobit. Lidé mají však vždy po ruce ikonu, pomocí které mohou nevhodné fotografie nahlásit," reagoval mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám