Hlavní obsah

Český projekt Červené tlačítko na ochranu dětí špehuje uživatele internetu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve v úterý představil ministr pro lidská práva Michael Kocáb nový projekt Červené tlačítko, který by měl pomoci chránit děti na internetu před nevhodným obsahem. Již po dni provozu ale bezpečnostní experti varují, že program odesílá o uživateli daleko více informací, než je zapotřebí.

Foto: mif, Novinky

Červené tlačítko

Článek

„Aplikace Červené tlačítko je volně dostupný a volně šiřitelný počítačový program, po jehož instalaci se do panelu nástrojů Vašeho internetového prohlížeče přidá zmíněné tlačítko, které slouží k anonymnímu oznamování nelegálního obsahu,“ popisují tvůrci program na stránkách saferinternet.cz.

Jak je ale po prvním dnu patrné, program vůbec data anonymně neodesílá. Společně s výpisem komunikace je totiž odeslána také IP adresa, která může posloužit k vyhledání konkrétního počítače, z něhož bylo upozornění na nevhodný obsah odesláno. A navíc jsou odeslány také čtyři webové adresy, které uživatel naposledy otevřel.

Foto: mif, Novinky

Výpis síťové komunikace

Taková data, jež mohou posloužit například při marketingových studiích o chování lidí na internetu, navíc neputují přímo do rukou policistů. Místo toho k nim získávají přístup odborníci ze soukromé společnosti CZI s.r.o., kteří následně po prověření stránek kontaktují policii.

Program je v testovacím provozu, hájí se firma

Podle tiskového prohlášení Národního centra bezpečnějšího internetu není aplikace určena ke shromažďování osobních údajů.

„Chyba aplikace (zobrazení předcházejících 4 stránek, které uživatel před tím navštívil) byla na základě upozornění ihned odstraněna. V tuto chvíli je již k dispozici nová verze, která odesílá pouze jedinou adresu ohlašované stránky se závadným obsahem. Za chybu se uživatelům a odborné veřejnosti omlouváme,“ vysvětlují zaznamenávání citlivých údajů zástupci firmy v tiskovém prohlášení.

Jak funguje Červené tlačítko?

Hlavním cílem projektu Červené tlačítko je ochránit děti před internetovými stránkami, jejichž obsah by pro ně mohl být nebezpečný.

Červené tlačítko je v podstatě software, který si mohou lidé nahrát do svých počítačů. Po nainstalování bude tlačítko zobrazeno buď přímo na hlavním panelu webového prohlížeče, nebo jako součást internetové stránky.

Právě prostřednictvím tlačítka budou moci rodiče nebo i sami děti na podobné stránky upozornit odborníky. Ti pak po prověření stránek kontaktují policii.

Aplikace Červené tlačítko je provozována v pilotním režimu pro MS IE, ve vývoji jsou verze pro další prohlížeče.

Co se týká odesílaných údajů o IP adrese, ta podle tiskového prohlášení sama o sobě není osobním údajem. Nicméně často odkazuje na konkrétní počítač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám