Hlavní obsah

Nejžhavější hi-tech novinky letošního roku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Největší výrobci počítačů, elektroniky a moderních technologií se sjeli do Japonska na jeden z největších veletrhů hi-tech novinek na světě. Akce Consumer Electronics Trade Show (CEATEC 2009) odstartovala v úterý a potrvá až do soboty. Výdobytky nejmodernější techniky představí přes 500 firem z 22 zemí světa.

Článek

Jednou z nejlákavějších novinek byla nová technologie automobilky Nissan, díky níž by neměla auta do sebe už nikdy navzájem nabourat. Pro demonstraci proto firma vyvinula miniaturní robotická autíčka Eporo.

Tato vozítka se umí pohybovat ve skupině, aniž by jedno do druhého narazilo. „Používáme stejný algoritmus, jaký získávají ryby, když se učí plavat - ve velkých hejnech se nikdy nesrazí. Díky tomu je možné vyrobit auta, která do sebe nenabourají,“ prozradil výzkumný pracovník Nissanu Susumu Fujita. 

Televizory se budou ovládat gesty

K vidění bylo i unikátní ovládání televizoru gesty. Chcete přepnout program nebo zesílit zvuk? Stačí jednoduše mávnout před televizorem rukou a on to jednoduše udělá. Vše funguje díky speciálnímu senzoru, který je umístěn na televizoru.

„Senzor zaznamenává vaše gesta i ve vzdálenosti několika metrů. Zároveň je ale pohyb snímán už od jednoho centimetru, takže můžete ovládat televizi, stejně jako když se jí dotýkáte,“ vysvětloval princip nové technologie výzkumný pracovník Takashi Matsubara. 

Foto: archiv , Novinky

Ovládání televizoru gesty

Zařízení se tedy velice podobá projektu Natal, díky kterému je možné hry na televizní konzoli Xbox 360 ovládat pouhými gesty, aniž byste potřebovali jakýkoliv ovladač. Stačí mávnout rukou nebo kopnout proti televizní obrazovce a postava na obrazovce udělá přesně to, co vy. [celá zpráva]

Mezi hi-tech novinkami se také ukázali i nejrůznější roboti, kteří umí jezdit na kole i zpívat. K vidění byl i 3D televizor společnosti Panasonic s úhlopříčkou 103 palců a Full HD rozlišením. Společnost TDK pro změnu prezentovala disk kompatibilní s Blu-ray, na který je možné uložit až 320 GB dat. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám