Hlavní obsah

Nejlepšího robota na celé planetě naprogramoval Čech

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft vyhlásil výherce celosvětové technologická soutěže Imagine Cup, která je určena pro studenty středních a vysokých škol. Do mezinárodního finále letos postoupily tři české týmy. Velkým překvapením byla kategorie Roboti a Algoritmy, kde se podařilo Lukášovi Perůtkovi získat pro Českou republiku zlato.

Foto: Novinky

Lukáš Perůtka, vítěz soutěže Imagine Cup 2009 v kategorii Roboti a Algoritmy

Článek

V již sedmém ročníku soutěže Imagine Cup ti nejlepší studenti z celého světa soutěžili v kategoriích Návrh softwaru, Embedded vývoj, Vývoj her, Roboti a Algoritmy, IT řešení, MashUp, Fotografie, nebo Krátký film.

Čechům se nejvíce dařilo v kategorii Roboti a Algoritmy, do které postoupili dva studenti Karlovy univerzity. Lukáš Perůtka vyhrál zlato a Imrich Živčák patří mezi šest nejlepších na celé planetě.

Foto: Novinky

Lukáš Perůtka a Imrich Živčák, čeští finalisté v kategorii Roboti a Algoritmy.

„Účast v soutěži Imagine Cup, a v celosvětovém finále zejména, je opravdu vzrušující a zajímavou zkušeností. Studenti si mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak realizovat svůj nápad, obhájit ho, a pokud se usměje štěstí, tak s ním i prorazit,“ komentuje svou účast na celosvětovém finále Lukáš Perůtka.

O vítězi rozhodoval souboj robotů

Lukáš Perůtka a Imrich Živčák z Univerzity Karlovy měli v rámci finále za úkol naprogramovat během 24 hodin speciálního robota, který vyhraje souboj s konkurenčním protivníkem. Rozhodovala rychlost, logické a abstraktní myšlení, ale také schopnost zpracovat zadání a využít na maximum přidělené prostředky.

Velmi dobře se dařilo i českému týmu The Monkey Wrench Gang, složenému z Marka Divékyho, Rudolfa Kajana a Petera Jurnečky z VUT Brno, který patří v kategorii Softwarový návrh mezi 12 nejlepších týmů na světě.

Foto: Novinky

Česká reprezentace na celosvětovém finále Imagine Cup 2009.

Brněnští studenti soutěžili s projektem „HOPE: Healing Of People Everywhere“. Jednalo se o on-line zdravotnický systém určený pro zlepšení komunikace lékařů a šíření informací o nemocech a prevenci mezi obyvateli v zemích, kde lékařská péče není všeobecně dostupná.

Právě ve státech postižených vojenskými konflikty, chudinských oblastech Afriky, Indie nebo Číny by tento software mohl pomáhat zachraňovat lidské životy a snížit následky běžných i vážnějších nemocí.

Letošního ročníku soutěže Imagine Cup, jehož zadání znělo „Představte si svět, kde technologie řeší nejpalčivější problémy současnosti“, se zúčastnilo přes 300 tisíc studentů ze 124 zemí. Do celosvětového finále poté postoupilo 149 týmů ze 70 zemí, ti nejlepší si rozdělili odměny za 288 000 USD, tedy takřka za 5,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám