Hlavní obsah

Čeští studenti zvítězili v prestižní soutěži vědeckých projektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští středoškoláci z Litomyšle zvítězili se svým projektem EiMSA Robot v oboru inženýrství v prestižní mezinárodní soutěži vědeckých a technických projektů pro středoškoláky INTEL ISEF 2009 v USA. Uvedl to předseda Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET Stanislav Medřický.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační fotografie

Článek

Studenti uspěli s robotem, který dokáže vyhledávat předměty pomocí vlastního programu a manipulovat s nimi buď pomocí automatického systému, nebo manuálním řízením z počítače.

Marek Votroubek, Petr Bubeníček a Jan Král z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli zvítězili v konkurenci 278 týmových projektů. Soutěže se účastnilo více než 1500 finalistů z 57 zemí, kteří do soutěže přihlásili přes 1200 projektů, z toho 278 kolektivních prací.

"Prvních cen se uděluje hrozně málo, asi jen tři nebo pět. Každý, kdo na soutěž postupuje, musí porazit desítky a stovky projektů, které se tam už nedostanou. Už jen se na soutěž dostat, je náročné," řekl Medřický.

V oboru ekologie získal na soutěži Intel ISEF 2009 navíc Jan Justra z Gymnázia Brno-Řečkovice s projektem Odstraňování antibiotik z odpadních vod zvláštní cenu v konkurenci 101 prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám