Hlavní obsah

Ve Zlínském a Ústeckém kraji vzrostl počet domácností připojených k internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Zlínském kraji se za posledních pět let více než zdvojnásobil počet domácností vybavených připojením k internetu. Zatímco v roce 2003 jich bylo 41 000, v roce 2008 jejich počet činil už 95 600. V Ústeckém kraji se počet domácností připojených k internetu zvýšil z 26 000 domácností (rok 2003) na více než 127 000 domácností. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce lidí starších 16 let, více než 92 procent, používá internet k přijímání a posílání e-mailů.

Článek

V loňském roce vlastnilo ve Zlínském kraji osobní počítač 46,6 procenta domácností, před pěti lety bylo číslo přibližně poloviční. Připojení k internetu má nyní více než 41 procent domácností, zatímco v roce 2003 jich nebylo ani 15 procent. V Ústeckém kraji má připojení k internetu téměř 35 procent domácností, zatímco na konci roku 2003 to nebyla ani desetina.

Z hlediska využití počítačů i možností připojení k internetu patří Zlínský kraj k průměru, Ústecký patří na chvost žebříčku tuzemských regionů. Horší vybavení počítači registrují statistici jen v Libereckém kraji, kde jej vlastnilo 36 procent všech domácností. Nejlépe je na tom naopak Praha, kde počítač vlastní téměř 59 procent rodin. 

V celé zemi si už osobní počítač koupilo na 48 procent domácností, nejlépe jsou na tom stejně jako před pěti lety domácnosti v Praze, kde jej má už téměř 59 procent. Nejhorší příčku s 36 procenty obsadil Liberecký kraj. Stejné umístění platí i v případě připojení k internetu.

Zlínský kraj dává přednost bezdrátovému připojení

Z domácností s internetem jich nyní ve Zlínském kraji nejvíce využívá bezdrátové připojení, a to necelých 43 procent, což je v rámci republiky třetí nejvyšší číslo. Zhruba čtvrtina se pak připojuje přes kabelovou televizi. Připojení přes klasickou telefonní linku naopak postupně klesá, nyní je v kraji využívá jen necelých 12 000 domácností.  

Ze všech domácností připojených k internetu v  regionu dvě třetiny využívají vysokorychlostní připojení. Nejvíce domácností využívá přístup k internetu pomocí kabelové televize. Stoupající popularitu mají také technologie založené na bezdrátovém přenosu. Připojení klasickým telefonním vytáčením používá stále velké procento domácností, jejich podíl ale postupně klesá. 

Nejvíce lidí starších 16 let, více než 92 procent, používá internet k přijímání a posílání e-mailů. Další nejrozšířenější činností je hledání informací o službách a zboží a telefonování přes internet. Telefonní spojení prostřednictvím internetu využilo v regionu více než 56 procent lidí, v celé ČR v průměru takto telefonuje jen necelých 37 procent lidí.

Více než čtvrtina lidí také používá internetové bankovnictví. Stále více lidí také přes internet nakupuje. Loni nakoupil přes internet téměř každý čtvrtý obyvatel kraje starší 16 let, před pěti lety to byl jen každý sedmašedesátý člověk.  

Reklama

Výběr článků

Načítám