Hlavní obsah

Robot Asimo se dá ovládat pouhou myšlenkou

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Otevření dveří nebo zapnutí televizoru může být i pro starší či tělesně handicapované lidi velkým problémem. Jejich potíže se rozhodli vyřešit japonští vědci, kteří naučili jejich robota Asima poslouchat lidskou myšlenku.

Článek

Člověk, jemuž má robot ulehčit každodenní život, svého pomocníka ovládá pomocí helmy, kterou má posazenu na hlavě a jež vysílá radiové pokyny do senzorů přístroje. Elektrické výboje z pokožky hlavy ve chvíli, kdy člověk myslí na jednoduché pohyby, jsou pak překládány do skutečných pohybů robota. Ten pak může kráčet, pohybovat pažemi či běhat.

Základem celého projektu je rozpoznání mozkových impulzů, které vedou k realizaci pohybu končetin a celého lidského těla. Robot pak pomocí bezdrátové komunikace dokáže na myšlenkové příkazy člověka adekvátně reagovat.

Pokud chce člověk přinutit robota k pohybu, musí si nasadit tuto přilbu.

FOTO: ČTK/AP

Vědci ovšem upozorňují, že převedení projektu do praxe ještě čeká dlouhá cesta. Zatím se jim totiž nepodařilo lidskou mysl zbavit všech ruchů, které komunikaci mezi mozkem a robotem komplikují. Navíc jednotlivé myšlenkové vzorce se u různých lidí liší, nastavení u každého člověka tak představuje dvou až tříhodinovou práci.

„Hovořím o snech,“ prohlásil výkonný šéf výzkumného oddělení Hondy Jasuhisa Arai. „Praktické použití je stále daleko před námi,“ vysvětlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám