Hlavní obsah

Inženýři v Japonsku představili roboty na kolech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská technologická výstava CEATEC (od 30. září do 4. října) byla zajímavá nejen tím, že se na ní představily další technologické novinky, ale také nápadem jedné z firem nechat stranou klasické hostesky. Místo nich provedla návštěvníky po expozici robotická slečna (Murata Girl) jedoucí na unicyklu.

Článek

Půlmetrový robot bez problému udržel rovnováhu i na stojícím kole. Dokázal se také vyhýbat překážkám na cestě (díky utrazvukovým senzorům).

Jednou z jeho nevýhod však byla malá rychlost. Za vteřinu ujel jen dva centimetry. „Ale díky tomu zase nespadne na stranu,“ řekli jeho stavitelé.

Pět kilogramů těžký robot udržuje balanc díky dvěma gyroskopickým senzorům a setrvačníku, který se mu otáčí v hrudi. Jeho stavitelé doufají, že se brzy stane oblíbenou dětskou hračkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zrychlit starší notebook

Koupili jste si loni notebook a dnes vám připadá značně pomalý? Nastal čas jej omladit a zrychlit. Přenosné počítače mají oproti těm stolním stále jednu velkou...

Výběr článků

Načítám