Hlavní obsah

Kavliho ceny za vědu a techniku již znají své majitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm vědců se dnes stalo prvními držiteli Kavliho ceny za vědecký přínos v astrofyzice, nanotechnologiích a neurologii, jejíž součástí je i odměna jednoho miliónu dolarů (zhruba 16 miliónů korun). Ocenění, které by mělo být konkurencí Nobelovým cenám, uděluje nadace amerického filantropa norského původu Freda Kavliho ve spolupráci s norskou akademií věd a norským ministerstvem školství.

Článek

V oboru neurologie byli za výzkum vývoje a fungování systému nervových obvodů v mozku a v míše společně vyznamenáni Sten Grillner ze švédského Karolinska Institute, Thomas Jessell z Kolumbijské univerzity a Pasko Rakić z Yaleovy univerzity.

Cenu za astrofyziku si rozdělili Donald Lynden-Bell z univerzity v Cambridge a Maarten Schmidt z Kalifornského technologického institutu. Porota ocenila jejich úsilí o pochopení povahy vzdálených vesmírných těles nazývaných kvasary. Schmidtovi se v roce 1963 podařilo objevil první známý kvasar a Lynden-Bell v roce 1969 odhalil příčinu záření kvasarů.

Prvními držiteli Kavliho ceny za nanotechnologie jsou Louis Brus z Kolumbijské univerzity a Sumio Idžima z univerzity v japonské Nagoje. Brus je průkopníkem analýzy částic pojmenovaných "kvantové body", které mohou být využity pro včasnou identifikaci rakoviny nebo i k vylepšení displejů počítačů.

Idžima v roce 1991 objevil dutá uhlíková nanovlákna pevnější než ocel, která se již nyní používají například při výrobě baseballových pálek či automobilových součástek. Kavli, který je sám fyzik, v roce 1956 opustil Norsko a odjel do USA, kde založil firmu na výrobu senzorů pro letadla. V roce 2000 ji prodal a začal podporovat vědu a výzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám