Hlavní obsah

Internetových adres bude nedostatek, varuje Evropská unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřijmou-li se nějaká opatření, tak by v budoucnu vzhledem k rostoucí poptávce po internetových službách zřejmě nemuselo být k dispozici pro firmy či uživatele dost internetových adres. Evropská komise proto dnes navrhla kroky, které tomu mají předejít. Chce, aby uživatelé i poskytovatelé internetu byli motivováni k přijetí nejnovějšího internetového protokolu (IPv6).

Článek

Tato technologie totiž může výrazně zvýšit prostor pro nové adresy. Starší protokol (IPv4) se užívá přes dvě desítky let a poskytuje 4,3 miliardy adres. Nevyužito ale je už jen něco kolem 16 procent, tedy asi 700 miliónů adres. Nový však zajistí téměř neomezené množství adres.

Komise své snahy přirovnala k tomu, když se ve 20. století musela prodlužovat telefonní čísla, aby se dala uspokojit rostoucí poptávka a šíření telefonů mezi veřejností. Výkonný orgán unie si stanovil za cíl prosadit, aby do roku 2010 čtvrtina úřadů, průmyslových podniků a domácností využívala nový protokol.

"V podstatě se jedná o to, abychom byli připraveni a nečekali, až nás nástup nové technologie překvapí," řekla eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová. "IPv6 poskytuje v kybernetickém prostoru více adres, než je zrnek písku na všech plážích světa," dodala.

Nový protokol již v roce 2010

Vyzvala členské země, aby zajistily, že úřady a podniky budou připraveny k přechodu na nový protokol do roku 2010. To by podle komise mělo podpořit nové aplikace, které jsou založeny na propojení velkého množství malých a jednoduchých zařízení do sítě. Jde třeba o "chytré etikety" v obchodech.

S novým protokolem je kompatibilní většina nových počítačů a serverů, které nabízí velcí výrobci, ale jsou dosažitelné pouze přes své staré IPv4 adresy, připomněla komise. Na této bázi už fungují určité sítě, například GEANT, což je páteřní internetová síť pro výzkum.

"Tento pokrok se však musí ještě dostat až na veřejný internet. Je tudíž potřebná koordinovaná celoevropská akce za účasti všech rozhodujících subjektů z odvětví informačních technologií, aby byl zajištěn rychlý růst využívání IPv6 s páteřními internetovými sítěmi podporujícími jak IPv4, tak IPv6," dodala komise.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám