Hlavní obsah

Hrajeme zdarma: Passage – filozofická plošinovka

Novinky, Radovan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní hře ať se raději velkým obloukem vyhnou všichni, kteří nechtějí uvažovat nad životem, smrtí a všemi věcmi okolo.

Článek

Adjektivum „filozofická“ lze ve spojení s počítačovou hrou použít jen výjimečně. Ale právě tato je taková, na níž takovéto pojmenování naprosto dokonale sedí. V podstatě se ani nejedná o hru. Obskurní rozlišení 100 x 16 bodů neohromí ani toho, kdo dodnes hraje na Atari, stejně tak jako herní doba 5 minut by byla za normálních okolností k smíchu.

Ovšem je zde jeden aspekt, díky němuž se dostává hře takové pozornosti. Nejedná se o nic menšího než její námět. Během oněch pěti minut se nestane nic menšího, než že prožijete celý život. Stejně jako ve skutečnosti se můžete rozhodovat, jestli ho strávíte sami, anebo s někým po boku, stejně tak, jako čemu všemu se hodláte věnovat. Ale ať se snažíte, jak se snažíte, vždy zemřete.

Zvláště cenná je hra pro spoustu malých, ale neuvěřitelně trefných postřehů týkajících se života. Jeden za všechny – pokud máte ve hře partnerku, některé oblasti týkající se kariéry jsou vám nedostupné.

Postřehy však za vámi nepřijdou samy, musíte je aktivně vyhledávat a interpretovat. A řekněte – která jiná hra vás přinutí k hlubšímu zamyšlení nad životem?

Reklama

Související témata:

Související články

Hrajeme zdarma: Hush – spi nebo zemřeš

Normálně si hry kladou za cíl pobavit, rozptýlit a vůbec vás dostat do dobré nálady. Tato spíše navodí depresi a možná vám z ní bude i zle.

Výběr článků

Načítám