Hlavní obsah

Go je poslední hra, v níž vyhrává člověk nad počítačem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šachový souboj mezi ruským hráčem Garri Kasparovem a počítačem Deep Blue vyhrál již v roce 1997 umělý mozek. V prastaré deskové hře go však ani špičkové počítače ještě neumí přelstít nejlepší hráče. Podle expertů ale nebude dlouho trvat a počítače se prosadí i zde.

Článek

"Go má nesrovnatelně více variant než šachy a je to poslední logická hra, u níž ještě počítače nejsou schopny porazit nejsilnější hráče," řekl Tomáš Grosser z České asociace go, která o víkendu pořádala v pražském Kulturním domě Ládví mistrovství republiky v go. Vítězové budou Česko zastupovat na podzimním mistrovství světa v této deskové hře v Koreji.

Na světě jsou podle Grossera vypsány miliónové odměny v dolarech pro tvůrce počítačového programu, který dokáže pokořit profesionální hráče go. "I když se na vývoj specializují celé týmy programátorů, tak jsou počítačové programy zatím někde na úrovni středně silných hráčů go," podotkl Grosser.

Go má totiž obrovské množství herních variant, s nimiž si zatím dokáže lépe poradit lidský mozek. "Šachy mají počet variant, který odpovídá číslu s 200 nulami, zatímco u go je nul 800. Počet variant v go je vyšší než počet atomů ve vesmíru," dodal Grosser, podle kterého nelze odhadnout, za jak dlouho umělá inteligence nad lidským myšlením zvítězí.

V ČR je go asi 50 let

Češi znají go zhruba půl století. Právě před 53 lety se v Mníšku pod Brdy uskutečnil vůbec první evropský turnaj, který byl však označen za nultý ročník. V Česku nyní aktivně hraje go zhruba 300 hráčů a touto deskovou hrou se živí dva čeští hráči, kteří absolvovali asijské školy zaměřené na go.

K partii go je nezbytná hrací deska, kameny a soupeř. Jde o hru pro dva hráče, kteří střídavě pokládají kameny na hrací plán ve tvaru čtvercové sítě. Cílem je obklíčit co nejvíce soupeřových kamenů a zároveň si ohraničit co největší území.

Hra go vznikla nejméně před 4000 lety v Číně. Odtud se postupně rozšířila do celé východní Asie, kde je dodnes velmi populární.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám