Hlavní obsah

On-line hry: Nejlépe vydělávající hráči roku 2007

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada elitních světových hráčů si soutěžním hraním her vydělává, dnes se dozvíte, který soutěžící strategie Warcraft III si v tomto ohledu vedl nejlépe. Jak si vedli čeští hráči a kterou rasu hrát, abyste měli největší šance na úspěch? Nejen o tom bude aktuální článek, nechybí ani zajímavosti z domova a ze světa.

Článek

Novinky z domova

  • Přední český portál United-Games vyhlásil na svých stránkách anketu s názvem UG Awards zaměřenou na hry Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source a Trackmania Nations. Který hráč nejvíce upoutal vaši pozornost? Který redaktor psal nejlepší články? Kdo nejvíce flejmuje? Vše se diskutuje na webu United-Games.
  • Herní televize PG24 přichází se změnami ve vysílání, jednou z nich je nový pořad o Counter-Strike: Source, který bude moderovat zkušený sourcař Tomáš "tempest" Bajtler, ex-člen NecroRaisers nebo nEophyte. Pořad bude vysílán v pondělí večer, v této chvíli dávají tvůrci dohromady první díly.
  • Již tuto neděli se v Chomutově uskuteční první kvalifikační turnaj na FIFA Interactive World Cup. Turnaj ve hře FIFA 08 bude odehrán na konzolích Sony PlayStation, dva nejlepší hráči si zajistí postup na březnové finále česko-slovenské kvalifikace. Více informací najdete na www.fiwc.cz.
  • Svou anketu, která se týká hry Warcraft III: DotA vyhlásil i domácí portál Dota All Stars. Jmenuje se DotA hráč roku 2007, zaměřuje se na české a slovenské hráče a neoceňuje jen ty nejlepší, ale také kvalitní adminy a další, kteří se zasloužili o rozvoj komunity. Hlasování probíhá do 9. ledna, volit můžete z 15 lidí.

FIWC v Maďarsku - ilustrační foto.

Novinky ze světa

  • Ani Švédové nezahálejí a volí nejlepší hráče roku, a to v populárním Counter-Striku. Nikoho nepřekvapí, že do elitní dvanáctky se dostali takřka výhradně hráči klanů Fnatic a SK-Gaming, nechybějí takové hvězdy jako f0rest, SpawN nebo Tentpole. Výsledky budou vyhlášeny 6. ledna.
  • Britský klan Four Kings sice na nedávném turnaji Crossfire uspěl (obsadil 3. místo), ale neshody mezi kapitánem palmzem a irským hráčem Crowem znemožnily další pokračování spolupráce. Úspěšný klan tak je nucen vyměnit 3 hráče ze své sestavy, místo nich přicházejí nové tváře z klanu Redemption.
  • Asijský International Esports Festival ve hře Warcraft III má za sebou poslední loňský turnaj, v prosincovém vydání si nejlépe vedl francouzský hráč ToD, poprvé s tagem klanu Mousesports. Ve finále ToD přehrál čínského hráče xiaOt v poměru 2:1, těšit ho určitě může i semifinálová výhra na světovou jedničkou Moonem.
  • V americkém Chicagu se o víkendu uskutečnil největší DotA turnaj poslední doby Fire in Ice s dotací 10 000 USD. Sešla se velmi slušná konkurence včetně týmů z Evropy, vítězství vybojoval mezinárodní klan MeetYourMakers, když porazil pořádající tým eMazing Gaming 2:0 na zápasy. Pomyslná bronzová medaile zůstala v USA, a to zásluhou klanu Pandemic.

Nejlepší tým DotA turnaje Fire in Ice - MYM.

Kdo z W3 hráčů si v roce 2007 vydělal nejvíc?

Rok 2007 máme úspěšně za sebou, pro řadu "profíků" v herní branži byl opravdu vyvedený. Zatímco v České republice označuje termín profesionální hráč soutěžící, kteří se dlouhodobě věnují jedné hře, ve světě existuje množství hráčů schopných si jen hraním vydělat velké peníze. Ideálním hrou v tomto směru je strategie Warcraft III, neboť hráč se nemusí spoléhat na spoluhráče jako v Counter-Striku (a dělit se s nimi o výhry) a hra nechybí na žádné velké LANce.

Přední americký portál GotFrag se ve svém článku věnuje výdělkům W3 hráčů za rok 2007, do přehledu bylo zahrnuto několik desítek turnajů po celém světě s celkovou dotací W3 soutěží vyšší než 1 milión amerických dolarů. Nechybějí velké světové turnaje World Cyber Games nebo Electronic Sports World Cup, nejvíce peněz ale ve Warcraftu rozdali Němci (např. soutěže ESL ProSeries, NGL a Extreme Masters).

Turnaj Electronic Sports World Cup ve Francii.

Nejlepší světoví W3 hráči dle vydělaných peněz:

Nejlepší světoví W3 hráči dle vydělaných peněz:1. místo: Jang "Moon" Jae Ho (Jižní Korea) - 168 000 USD

Nejlepší světoví W3 hráči dle vydělaných peněz:1. místo: Jang "Moon" Jae Ho (Jižní Korea) - 168 000 USD2. místo: Yoan "ToD" Merlo (Francie) - 52 000 USD

Nejlepší světoví W3 hráči dle vydělaných peněz:1. místo: Jang "Moon" Jae Ho (Jižní Korea) - 168 000 USD2. místo: Yoan "ToD" Merlo (Francie) - 52 000 USD3. místo: Olav "Creolophus" Undheim (Norsko) - 48 000 USD

Nejlepší světoví W3 hráči dle vydělaných peněz:1. místo: Jang "Moon" Jae Ho (Jižní Korea) - 168 000 USD2. místo: Yoan "ToD" Merlo (Francie) - 52 000 USD3. místo: Olav "Creolophus" Undheim (Norsko) - 48 000 USD4. místo: Kim Sung "ReMinD" Sik (Jižní Korea) - 47 000 USD

5. místo: Xiaofeng "Sky" Li (Čína) - 47 000 USD

S velkým náskokem je na prvním místě korejský hráč Moon, který vyhrál řadu turnajů (pořádaných zejména v Koreji a Číně) a potvrzuje pozici světové jedničky. Na druhém a třetím místě jsou Evropané ToD a Creo, přičemž ToDovi se dařilo zejména v první polovině roku 2007 a Creo si vzal delší dobu volno a věnoval se studiu, aby poté následně triumfoval na World Cyber Games.

Nejlépe dotované turnaje dle zemí:

Nejlépe dotované turnaje dle zemí:1. Německo (306 000 USD)

Nejlépe dotované turnaje dle zemí:1. Německo (306 000 USD)2. Jižní Korea (210 000 USD)

Nejlépe dotované turnaje dle zemí:1. Německo (306 000 USD)2. Jižní Korea (210 000 USD)3. Čína (185 000 USD)

Nejlépe dotované turnaje dle zemí:1. Německo (306 000 USD)2. Jižní Korea (210 000 USD)3. Čína (185 000 USD)4. Rusko (105 000 USD)

5. USA (95 000 USD)

Jak je v tabulce vidět, nejvíce peněz W3 hráčům rozdali němečtí pořadatelé, v jediném turnaji Extreme Masters šlo o 51 000 dolarů. Němci se můžou pochlubit i fungujícími soutěžemi ESL ProSeries, v nichž se rovněž hraje o desetitisícové odměny. Na druhém a třetím místě se pak umístily asijské velmoci Jižní Korea resp. Čína, v obou zemích se konaly štědře dotované ligy a rovněž řada exhibičních turnajů.

Vítězové exhibičního korejského turnaje e-Stars - vpravo Moon.

Pořadí ras ve hře dle výdělků:

Pořadí ras ve hře dle výdělků:1. Night Elf - 387 000 USD (zejména hráči Moon, Creo)

Pořadí ras ve hře dle výdělků:1. Night Elf - 387 000 USD (zejména hráči Moon, Creo)2. Human - 155 000 USD (zejména hráči ToD, Sky)

Pořadí ras ve hře dle výdělků:1. Night Elf - 387 000 USD (zejména hráči Moon, Creo)2. Human - 155 000 USD (zejména hráči ToD, Sky)3. Orc - 109 000 USD (zejména hráči FoV, HasuObs)

4. Undead - 108 000 USD (zejména hráči Lyn, Grubby)

Velmi zajímavá je i statistika dle hraných ras. S obrovským náskokem vedou elfové, i když tam platí, že velké procento výher získal jediný hráč Moon. Ostatní rasy už jsou o něco vyrovnanější, přesto však platí, že orkové a nemrtví mají čistě statisticky menší šanci na úspěch.

Nejlepší hráč Moon si tedy na prizemoney vydělal zhruba 3 milióny korun, měsíčně mu to vychází na pěkných 250 000 Kč. Je samozřejmě potřeba počítat se zdaněním a také s výdaji souvisejícími s cestováním na turnaje, další příjmy však má Moon (a jiní špičkoví hráči) jako pevný plat od svého domovského týmu.

Čeští hráči jsou na tom o poznání hůře. Do žebříčku se dostali dva Češi - Giacomo a Hum4nic, s výdělky v řádu stovek dolarů obsadili pozice okolo stého místa žebříčku. Oba již ale s Warcraftem končí, takže budoucnost české scény v této hře je poměrně nejistá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám