Hlavní obsah

Lidé vrátili už dvacet tisíc starých mobilních telefonů

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce Recyklístek, kterou chce T-Mobile rozhýbat v Česku recyklaci vysloužilých telefonů, se setkala s nečekanou odezvou. Za prvních pět týdnů jejího trvání lidé vrátili do značkových prodejen T-Mobile už dvacet tisíc starých mobilů.

Článek

„Je to třicetkrát více než za celý loňský rok, kdy nám zákazníci přinesli pouze 683 přístrojů,“ sdělila včera tisková mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Akce potrvá do 31. ledna. Za každý vysloužilý mobil, který lidé odevzdají v některé z prodejen T-Mobile, dostanou tzv. recyklístek v hodnotě 200 korun. O tuto sumu jim je pak snížena cena při koupi nového telefonu, Twist sady či příslušenství. Najednou lze uplatnit až pět recyklístků a získat tak až tisícikorunovou slevu. Zájem byl však takový, že recyklístky zmizely z prodejen už během prvních tří týdnů a vyčerpány už jsou i ty z dotisku.

„Neradi bychom zájemce zklamali. Proto teď recyklístky do našich prodejen opět dodáme, aby se lidé mohli akce zúčastnit i v prvních týdnech roku 2008,“ ujišťuje Kemrová.

Odevzdané staré mobily předá T-Mobile neziskové společnosti Rema System a ta se postará o jejich recyklaci. Podle výkonného ředitele Remy Systemu Davida Beneše mají Češi v zásuvkách či skříních bez užitku uloženo pět až osm miliónů starých mobilních telefonů.

„Mobily přitom obsahují mnoho cenných kovů, jež lze po recyklaci znovu použít ve výrobě. Například z pěti miliónů nepoužívaných mobilních telefonů by se mohlo recyklací získat až 120 kilogramů zlata, 45 kg paladia, 1250 kg stříbra, 45 000 kg mědi a z baterií 19 000 kg kobaltu,“ řekl už dříve Právu Beneš.

Reklama

Výběr článků

Načítám