Hlavní obsah

Na mikročipech vydělají výrobci příští rok více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby za mikročipy se v příštím roce na světovém trhu zvýší o 7,7 procenta. Příčinou bude silný odbyt osobních počítačů, digitálních televizorů a další elektroniky. Proti odhadovanému růstu 3,8 procenta na letošní rok to představuje dvojnásobný nárůst, uvedla organizace Semiconductor Industry Association (SIA).

Článek

Letošní tržby odhaduje SIA na 257,1 miliardy dolarů a v příštím roce na 276,9 miliardy. Vedle počítačových procesorů údaje zahrnují také paměťové čipy či procesory, které řídí chod mobilních telefonů. "Spotřebitelské nákupy budou letos opět motorem růstu v odvětví i přes rostoucí ceny energií a další obavy," řekl šéf organizace George Scalise.

Podle množství zboží na trhu letos nejvíce porostou dodávky digitálních televizorů, a to o 50 procent. Hudebních MP3 přehrávačů přijde letos na trh o 23 procent více než loni a v případě osobních počítačů a mobilních telefonů se očekává nárůst kolem 12 procent.

Odhady růstu tržeb kolísají. Zatímco v červnu organizace odhadovala tento vzestup pouze na 1,8 procenta, původní prognóza počítala s deseti procenty. Příčinou byl výrazný pokles cen paměťových čipů; jejich negativní vliv ale vyrovnává vyšší poptávka po čipech do spotřebního zboží od mobilů přes hudební a mediální přehrávače po konzoly k videohrám.

"Poptávka po polovodičích vypadá relativně zdravě," dodal analytik Stifel Nicolaus ze společnosti Cody Acree. Připomněl, že rozpor vyvolávají obavy z dění celkového hospodářského vývoje za silné poptávky po specializovaných čipech do nových typů zařízení.

Mezi hlavní výrobce čipů se řadí Intel a Samsung Electronics. Mezi výrobci procesorů pro mobily je jedničkou firma Texas Instruments.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám