Hlavní obsah

Ředitelka českého Microsoftu: V Praze jsem spokojená

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Microsoft má nové vedení. Od 11. října jej řídí žena. Jane Gilsonová ve funkci vystřídala Michala Čupu, který odešel do firemní pobočky v Rusku. Novinkám krátce po svém nástupu poskytla krátký rozhovor.

Článek

Co vás vedlo k rozhodnutí ucházet se o pozici v čele českého Microsoftu?

Vidím v českém trhu velký potenciál, také zde získám zkušenosti s řízením zahraniční pobočky. S Michalem Čupou jsme loni odvedli velký kus práce a po jeho odchodu do Moskvy se mne vedení firmy otázalo, zdali mám zájem postavit se do čela českého Microsoftu. Praha je navíc velmi krásné a kouzelné město.

Co máte jako ředitelka pobočky Microsoftu nyní v plánu?

Chci provést spoustu věcí. Zaměřit se na nové obchodní partnery, zlepšit komunikaci se zákazníky, chceme se ujistit, že děláme svou práci dobře. Jsem navíc v České republice krátce a chci poznávat nové lidi, zaměřit se na ně, pomoci s vývojem novinek.

Když mluvíme o lidech, jaké jsou podle vás rozdíly mezi americkým a českým zaměstnancem?

Na věc se můžeme dívat z celé řady perspektiv. Ale co můžu říci je, že český tým zde tvoří velmi chytří a kreativní lidé, kteří jsou schopni řešit vzniklé problémy.

Podívejme se na některé produkty. Herní konzola Xbox 360 a Windows Vista, to jsou produkty, o kterých se v ČR ví. Ale co takový kapesní přehrávač Zune a jeho uvedení na zdejším trhu? O tom Microsoft stále mlčí...

Co se týče přehrávače Zune, chceme si být naprosto jisti, že pro něj máme odladěnou podporu a servis. Až nastane čas, na trh České republiky a dalších států jej uvedeme. V západní Evropě uvedeme Zune pravděpodobně koncem roku, poté se objeví i v ČR.

Hovoříte se mnou pouze anglicky. Je pro vás čeština příliš těžká?

Já mám lektorku, která mi dává lekce, česky už umím pár slůvek, například "trochu". Snažím se ale češtinu naučit, přikládám ji pro svou práci velkou důležitost.

Takže se chystáte zůstat v ČR déle? Jeden rok nebo dva a více?

To nemohu říct jistě, mohou to být měsíce nebo roky. Záleží na tom, v jaké pozici právě budu.

Žijete zde s manželem. Co vůbec děláte ve svém volném čase?

Baví mě chodit, s manželem také často jezdíme metrem na různé části Prahy a procházkou obvykle strávíme i hodiny. Mimoto miluji čtení, mezi můj oblíbený žánr patří detektivky, u nichž často relaxuji. A samozřejmě také ráda poznávám nové lidi.

Ve vaší pracovní pozici je dítě celkem zátěž. Vy žádné nemáte. Plánujete je?

Myslím, že jednoho dne ano, ale není to aktuální.

Jste v ČR šťastná? Líbí se vám tady více než v USA?

Šťastná ano. Ale je to tady jiné. Já jsem člověk, který se rád učí. A tady potkávám stále nové věci. Například jsem se snažila zamknout byt první noc, co jsem byla v ČR. A zamykal se doprava, ne doleva, jak jsem byla zvyklá. Musela jsem se tedy naučit, jak zamykat a odemykat a spoustu další základních věcí včetně odlišného bankovnictví. Něco je tady úžasně jednoduché, ale jiné věci mi zaberou hodně času. Ale když se dívám dozadu, je to nádherná zkušenost. Praha je prostě kouzelné místo, třeba Staroměstské náměstí je úchvatné. Kdybych zde nebyla šťastná, vybrala bych si jiné místo.

Máte už nějaká oblíbená česká jídla a místa, která byste ráda navštívila?

Právě jsem si oblíbila guláš. Je to hodně těžké jídlo, ale je fajn. Z památek v ČR mám ráda například Český Krumlov. S manželem často vezmeme do ruky mapu, náhodně do ní ukážeme a jedeme se tam podívat.

Stavíte se občas do KFC nebo McDonaldu?

Ne, vůbec ne, ani v Americe jsem nechodila na kafe třeba do Starbucks. Ale jako dítě jsem tam oslavovala narozeniny, byla to pro mě velká událost. Nyní když mám narozeniny, dělám něco úplně jiného.

Vyrostla jste v Chicagu, kam jste šla poté?

Jako malá jsem žila na chicagském předměstí, kde byla česká komunita, pak jsem studovala ve Wisconsinu a vrátila se zpátky do Chicaga. Poté se přestěhovala do Seattlu a nakonec do Prahy.

A co pak? Uvidíme vás poté jako Michala Čupu v Rusku?

Nevím, možná, ale proč bych se pak učila česky?

Jane Gilson (40)
Jane Gilson přišla do českého Microsoftu z redmondského ústředí společnosti, kde řídila divizi Windows Embedded. Byla zodpovědná za produktový management, marketing a zvyšování povědomí uživatelů o Windows. Před svým příchodem do Microsoftu pracovala na marketingových pozicích ve společnostech Active Voice, Acadio Corporation, Talisma Corporation, iCat Corporation a KPMG Peat Marwick.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám