Hlavní obsah

Den Země oslavuje naši planetu a zároveň vybízí k její ochraně

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na datum 22. dubna připadá Den země. Tento ekologicky motivovaný mezinárodní svátek, který je koordinován organizací Earth Day Network, má za cíl upozornit na dopady ničení životního prostředí a připomenout důležitost jeho ochrany. Česká republika se k oslavám Dne Země poprvé připojila v roce 1990.

Foto: Profimedia.cz

Den Země se slaví od roku 1970. V současnosti se akce účastní více než 193 zemí světa.

Článek

Den Země 2021

K příležitosti tohoto ekologického svátku se tradičně organizují různé osvěty a další doprovodný program související s poznáváním přírody a její ochranou.

Současná situace bohužel neumožňuje hromadné akce, i tak si ale mohou lidé Den země připomenout. Města či kraje většinou chystají alternativní program, např. ve formě manuálů pro poznávací a zábavné venkovní aktivity.

Foto: Profimedia.cz

Od roku 1990 se Den Země slaví také v České republice (na ilustračním snímku Rešovské vodopády).

Online program ke Dni Země připravil také Geofyzikální ústav Akademie věd ČR, který pro zájemce chystá tematické přednášky na svém Youtube kanálu.

Vypij a sněz. Studenti z Prahy vyrábějí unikátní jedlé kelímky

Domácí

Den Země: historie svátku

U zrodu Dne země stál americký senátor za stát Wisconsin Gaylord Nelson, který v roce 1970 pověřil studenta Harvardovy univerzity Davida Hayese, aby uspořádal sérii výukových programů a protestních setkání, které měly rozproudit debatu o nutnosti ochrany životního prostředí, čímž byly položeny základy pro vznik Dne země.

První environmentální setkání proběhlo ještě téhož roku v San Francisku a účastnilo se ho více než 20 miliónů lidí. Předpokládá se, že hned první Den země se setkal s takovýmto úspěchem, protože si ho řada levicově orientovaných účastníků spojila s protestní akci proti vietnamské válce.

Přemáchnout, vysušit a do krabičky. Vietnamci zrecyklovali statisíce kondomů

Koktejl

Úspěch prvního Dne země vedl k založení Americké agentury pro ochranu životního prostředí a dále k přijetí zákonů o čistotě ovzduší, vody a ochrany ohrožených druhů. Počet lidí, kteří se každoročně připojují ke Dni země, stále roste.Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve více jak 193 státech světa a stal se tak největším sekulárním svátkem.

Od roku 1990, kdy začala Den Země slavit i Česká republika, můžeme mluvit již o globálním rozměru akce. Hayes byl tehdy požádán o zorganizování kampaně, která by byla zaměřena na recyklaci. Mělo jít o přípravu obyvatel na Summit Země konaný v roce 1992 v Riu de Janeiru, jenž byl uspořádán Organizací spojených národů.

Zelené střechy jsou hit, stát zvýšil dotaci

Tipy a trendy

Během více než čtyřicetileté historie se objevilo několik snah přesunout Den země na jiné datum, než je právě 22. duben, jenže toto datum má své odůvodnění. Jednak je Den země v kalendáři blízko jarní rovnodennosti, kdy slavíme příchod jara a hlavně vychází na narozeniny Vladimíra IIjiče Lenina, protože původním hnacím motorem celé akce byli levicově orientovaní studenti.

Dnes je tento den největším sekulárním svátkem, jehož smyslem je připomínat nám důležitost zvyšování energetické účinnosti, recyklace odpadků a hledání obnovitelných zdrojů energie.

Unikátní česká technologie přemění odpad na suroviny. Nahradit tím může ropu

Domácí

Zajímavosti 22. dubna

Svátek: Evženie

Významné události:

1145 je zaznamenán 19. průlet Halleyovy komety.  

1500 Pedro Álvares Cabral, portugalský mořeplavec, dorazil na břeh Brazílie.

1915 byly poprvé masově použity chemické zbraně, Německem v bitvě u Ypry v Belgii.

1969 byla provedena první transplantace lidského oka.

Významná narození:

1724 Immanuel Kant, německý filosof (Kritika čistého rozumu, Kritika soudnosti, O věčném míru, Metafyzika mravů).

1870 Vladimir Iljič Lenin, ruský komunistický politik a revolucionář, teoretik leninismu.

1876 Robert Bárány, rakouský fyziolog, roku 1914 obdržel Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu za výzkum vestibulárního aparátu vnitřního ucha.

1899 Vladimir Nabokov, ruský prozaik (Mašeňka, Lolita, Nezvratný důkaz, Jiné břehy, Koukej na harlekýny).

1909 Rita Levi-Montalciniová, italská neuroložka, obdržela roku 1986 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu za objev nervového růstového faktoru.

1923 Aaron Spelling, americký filmový a televizní producent (seriály: Beverly Hills 90210, Sedmé nebe, Merlose Place, Čarodějky, Dynastie).

1937 Jack Nicholson, americký herec (Bezstarostná jízda, Přelet nad kukaččím hnízdem, Osvícení, Čarodějky z Eastwicku, Batman, Vlk, Lepší už to nebude, Skrytá identita).

1944 Steve Fossett, americký miliardář a dobrodruh, stal se držitelem několika desítek světových rekordů jako pilot, námořník nebo i dálkový plavec.

1951 Vladimír Špidla, český politik, 2002-2004 byl premiérem ČR.

1957 Ota Zaremba, československý sportovec, olympijský vítěz z roku 1980 ve vzpírání.

1964 Barbora Hrzánová, česká herečka (Requiem pro panenku, Městem chodí Mikuláš, Díky za každé nové ráno, Hrdý Budžes).

1971 Miloš Holaň, bývalý československý hokejový brankář, nyní hokejový trenér, dva bronzy z MS juniorů z let 1990 a 1991, bronz z MS 1993.

1982 Kaká, brazilský fotbalista, záložník Realu Madrid, zlato z MS 2002, vítězství v Lize mistrů UEFA s klubem AC Milán z roku 2007, držitel Zlatého míče.

Reklama

Výběr článků

Načítám