Hlavní obsah

Kiska označil 17. listopad za nejvýznamnější den novodobých dějin

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Setkáním se studenty i vzpomínkovými akcemi si ve čtvrtek slovenští politici připomněli výročí takzvané sametové revoluce, která v roce 1989 vedla v tehdejším Československu k pádu komunistického režimu. Slovenský prezident Andrej Kiska označil 17. listopad za nejvýznamnější den v novodobých dějinách Slovenska.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

„Tímto dnem jako kdyby se uzavřel oblouk naši klikaté cesty ke svobodě, demokracii a později i k naší vlastní demokratické státnosti,“ uvedl Kiska na setkání se studenty a pedagogy v bratislavském Prezidentském paláci.

Zdůraznil, že 17. listopad 1989 byl krokem ke sjednocení Slovenska se svobodnou a demokratickou Evropou: „V posledních letech si uvědomujeme, že v roce 1989 se nejen něco uzavřelo, ale získaná svoboda a demokracie byly pouze příležitostí. Obsah těmto dvěma slovům dáváme od té doby každý den znovu a znovu a to tím, jak se k naší svobodě a demokracii chováme.“

Slovenský prezident vyzval, aby pravidla demokracie a svobody byly férové ke každému stejně bez ohledu na majetek, postavení a příslušnost k politické straně.

„Potřebujeme, aby stát byl větším garantem jistoty, když se potřebujeme dovolat spravedlnosti, aby lépe využíval zdroje, které máme, aby pravidla, která nastavuje stát, umožnila růst těm nejlepším, běžným lidem žít spokojený a šťastný život a těm nejslabším pomáhat,“ řekl Kiska. Stát by podle něj měl být garancí vlády zákona ve prospěch slušných a poctivých lidí.

Prezident vyzval studenty, aby po ukončení studií neopouštěli Slovensko.

Kiska se poté v Prezidentském paláci setkal s politickými vězni.

Premiér Robert Fico se setkal se studenty v jídelním voze na bratislavském hlavním nádraží. Studentům slíbil, že pro ně zachová vlaky zdarma. Před novináři obvinil média z toho, že jsou odpovědná z nárůstu extremismu: „Pravicový extremismus je na takovém vzestupu, jaký prostor mu dává (veřejnoprávní rozhlas a televize) RTVS a jiná média.”

Opozice v podvečer zorganizovala na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání setkání pod názvem „Tohle jsme nechtěli“.

Bratislava bude mít náměstí Sametové revoluce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám