Hlavní obsah

Bratislava bude mít náměstí Sametové revoluce

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenské hlavní město bude mít náměstí Sametové revoluce (ve slovenštině Nežnej revolúcie). Ve čtvrtek to téměř jednohlasně schválili zastupitelé města Bratislava. Nový název ponese dolní část dnešního náměstí Slovenského národního povstání před Starou tržnicí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislava. Ilustrační foto

Článek

Tato část náměstí se bude jmenovat náměstí Sametové revoluce od 15. listopadu 2019. Zastupitelé města tak chtějí připomenout 30. výročí Sametové revoluce a udržet odkaz změn z roku 1989 i pro příští generace.

Proti přejmenování části náměstí Slovenského národního povstání se vyslovil slovenský Svaz protifašistických bojovníků. Podle svazu se současné pojmenování z roku 1962 vžilo v povědomí lidí. Podle svazu není nové pojmenování části náměstí v souladu s logickým, technickým, historickým a společensko-politickým hlediskem.

„Od roku 1974 je na náměstí sousoší věnované Slovenskému národnímu povstání. Odkaz povstání pro nás znamená zachovat paměť a čest bojovníků, nepolevovat v boji proti nacismu, fašismu, intolerance a zachovat historické události a tradice boje za národní svobodu,“ uvedl předseda svazu Pavol Sečkár.

V centru klíčového jednání sametové revoluce stál Čalfa

17. listopad

Reklama

Výběr článků

Načítám