Hlavní obsah

Kde soudruzi vidí chybu aneb 30 let od revoluce očima komunistů

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Výročí sametové revoluce si připomínají i komunisté. V sídle KSČM v ulici Politických vězňů kousek od Václavského náměstí uspořádali vernisáž výstavy s názvem 30 let od revoluce bez růžových brýlí.

Vernisáž komunistů k 17. listopaduVideo: Novinky

 
Článek

Vernisáž byla zahájena v úterý odpoledne. Úvodní slovo měl podle pozvánky pronést první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek a poslanec Stanislav Grospič, který nedávno prohlásil, že vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 nebyla okupace. Po dvou týdnech se Grospič omluvil. [celá zpráva]

Na zahájení výstavy novináři nemohli. Tisková mluvčí KSČM Helena Grofová Novinkám sdělila, že zahajovací akce je pouze pro straníky. Pro novináře a veřejnost je výstava přístupná od středy 13. listopadu.

Vernisáž zorganizoval člen KSČM Roman Roun, který sám sebe označuje za odpůrce NATO, demagogie a mediálních lží. V sídle KSČM jsou vystaveny například fotografie chátrajících budov JZD, snímek bezdomovce či chátrající budovy někdejších samoobsluh.

Foto: Novinky

Plakát o pivovarech na vernisáži v sídle KSČM

Fotografie jsou doplněny popisky. Komunisté uvádí, že za posledních deset let zaniklo v ČR 3923 prodejen o velikosti do 400 metrů čtverečních nebo že desítky tisíc lidí pracujících v zemědělství a průmyslu přišly o práci.

Nikde už ale není řečeno, že v České republice se momentálně nezaměstnanost pohybuje kolem 2,7 procenta a podle analytiků už téměř nemá prakticky kam klesnout.

Komunisté také kritizují, že za posledních třicet let zanikl počet velkých pivovarů. „V roce 1989 jich bylo 71, počet velkých pivovarů v roce 2019 byl 45,“ stojí na jednom z plakátů.

To, že si podnikatelé každoročně otevírají desítky nových minipivovarů, už si návštěvník vernisáže nikde nepřečte. Podle údajů z letošního března v České republice se vaří pivo ve 440 minipivovarech.

Málokdy nacházím v médiích kritiku kapitalismu
Roman Roun, autor vernisáže

Podle Rouna vernisáž realitu nezkresluje. „Jsou to fakta. Ta výstava je o tom zamyšlení, jestli ta obrovská změna, která nastala v 90. letech, tou zbytečně rychlou privatizací, tak jestli tam nedošlo k určitým skutkům, které z dnešního pohledu byly špatné,“ řekl Novinkám Roun.

„Jde o to, aby se člověk zastavil a zamyslel se, jestli je všechno v pořádku. Málokdy nacházím v médiích kritiku kapitalismu,“ konstatoval autor vernisáže.

To, že je v Česku nízká nezaměstnanost, je prý pravda, ale podle Rouna se zapomíná na to, za jakých podmínek někteří lidé pracují. „Všechno není jen jeden úhel pohledu. Snažím se tou výstavou odkrývat to ale,“ podotkl Roun.

Málokdo pomyslel na to, že se může otevřít kapitalistické peklo
Vojtěch Filip, předseda KSČM

Novinky se obrátily na vedení komunistické strany s otázkou, jestli s výstavou souzní a jestli je podle nich vyvážená. Předseda KSČM Vojtěch Filip Novinkám napsal, že výstavu ještě neviděl, protože neměl čas. „Autor chtěl jistě něco říct, stejně jako jiní umělci, fotografové, grafici,“ uvedl Filip.

Dodal, že si většina lidí v revolučním nadšení přála, aby se jim otevřel jakýsi kapitalistický ráj, což se některým poctivým způsobem povedlo. „Ovšem málokdo pomyslel i na to, že se může současně otevřít i kapitalistické peklo – a to se přihodilo mnohým, v podobě neřešitelných exekucí, bankrotů a dalších bezvýchodných životních situací,“ podotkl šéf KSČM.

Demonstraci na Letné nechápu, prohlásil Babiš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám