Hlavní obsah

Zatím klesají především nejvyšší mzdy

Právo, kk

Snaha o srovnání úrovně mezd v jednotlivých regionech ČR vzala letos za své. Po letech se opět začaly v ohodnocení zaměstnanců projevovat zásadnější regionální rozdíly. Zároveň skončila éra často až extrémně vysokých mezd, jež firmy musely nabízet, aby vůbec dokázaly některé pozice obsadit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nejintenzivnější byl podle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment propad mezd na Ústecku, dotkl se ale i dalších regionů.

„Letní průzkum, který mapoval aktuální finanční ohodnocení stovek pracovních pozic v devíti oborech a třinácti regionech České republiky, mimo jiné ukázal, že se zmenšuje rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší mzdou u daných pozic v konkrétním regionu. Zatímco spodní hranice v mnoha případech lehce roste, horní hranice často i výrazně klesá,“ uvedla Jitka Součková ze společnosti Grafton Recruitment.

Reálná mzda bude Čechům dál klesat. Letos i příští rok

Ekonomika

Například finanční manažer v Ústí nad Labem, který ještě v roce 2018 nastupoval až za 180 tisíc korun, podle ní letos dosáhl maximálně na 120 tisíc korun.

„Podobně vyhledavač talentů v Ústeckém kraji, jenž předloni nastupoval až za 55 tisíc, letos však maximálně za 35 tisíc korun hrubého, nebo manažer logistiky, u něhož horní hranice mzdy klesla ze 150 na 85 tisíc korun,“ dodala.

Stejné rozdíly lze podle Součkové pozorovat i v jiných regionech, například na Liberecku. Snižování horní hranice mzdového rozpětí souvisí s tím, že přehřátý pracovní trh posledních let se začal postupně ochlazovat.

Heslem trhu práce je nyní opatrnost

Finance

Na trhu je více volných kandidátů, a pro firmy je tak snazší některé, dříve složitě poptávané pozice obsadit.

Regionální rozdíly se dále prohloubí

Průzkum podle Součkové naznačuje i návrat k výraznějším regionálním rozdílům. Zatímco v předchozích letech se firmy snažily srovnat mzdovou úroveň s konkurenty napříč republikou, nyní se porovnávají jen s firmami ze stejné oblasti.

„Nejvíce mzdy klesaly na Ústecku, u některých pozic šlo dokonce o propad několikanásobně větší než v jiných krajích. Lze očekávat, že příští rok se regionální rozdíly ještě prohloubí,“ předpovídá Součková.

Po Ústeckém kraji se situace z hlediska nástupních mezd nejhůře vyvíjela v Libereckém, Jihomoravském, Moravskoslezském a Jihočeském kraji. Naopak nejlépe se dařilo firmám v okolí Hradce Králové a Pardubic, dále pak v Praze a ve Středočeském kraji.

I přesto, že u většiny pracovních pozic zavládla stagnace, či dokonce pokles mezd, dají se najít profese, kterých se tento trend nedotkl, a naopak u nich mzda setrvale roste, a to napříč celou republikou. „Patří mezi ně například povolání zdravotní sestry, jejíž mzda konečně překonala mzdovou úroveň výrobních dělníků,“ připomíná Součková.

Reklama

Související témata:

Související články

Krize posílila spokojenost zaměstnanců

Češi si vzhledem k rostoucí nejistotě na trhu práce více váží svého zaměstnání. Tři čtvrtiny zaměstnanců jsou podle průzkumu personální agentury Grafton...

Většina lidí si své zaměstnání pochvaluje

Se svým zaměstnáním je v současnosti spokojeno 69 procent Čechů. To je nejvíc od roku 2003, kdy spokojenost lidí v práci začalo pravidelně sledovat Centrum pro...

Výběr článků

Načítám