Hlavní obsah

Krize posílila spokojenost zaměstnanců

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si vzhledem k rostoucí nejistotě na trhu práce více váží svého zaměstnání. Tři čtvrtiny zaměstnanců jsou podle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment ve své současné práci spokojeny. Lidem letos méně vadí, že nemohou kariérně růst, méně si také stěžují na výši mzdy a již tolik nepociťují potřebu změny.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kterým zaměstnavatel vychází vstříc, mají svoji práci mnohem raději a novou si nehledají.

Článek

„Se svou prací je spokojeno o tři procentní body více lidí než v loňském roce, kdy se celá řada zaměstnanců dočkala zvýšení mzdy. Letos jejich mzda stagnuje, či dokonce mírně klesá, pozitivní emoce směrem k zaměstnavateli i práci však rostou, a to zejména z důvodu nejistoty a nestability pracovního trhu,“ vysvětluje Jitka Součková z Grafton Recruitment.

Průměrná mzda v ČR podle odhadů reálně klesla

Ekonomika

Alarmujícím zjištěním průzkumu nicméně podle Součkové je, že celá čtvrtina lidí má svoji práci naopak spojenou s nepříjemnými emocemi, velmi často zmiňují právě nudu.

„Nespokojenost čtvrtiny českých zaměstnanců souvisí s celou řadou aspektů, jako je výše mzdy či nemožnost kariérního postupu. Pravda však je, že tyto důvody meziročně oslabují,“ upozornila Součková.

Výše mzdy zatím zůstává hlavním důvodem pro změnu práce

Finance

Vstřícnost šéfa je důležitá

Například podíl lidí, kteří jsou nespokojeni s výší mzdy, klesl meziročně ze 68 procent na 62 procent. Výrazně méně lidí vnímá jako problém nemožnost kariérního postupu (pokles ze 41 procent na 27 procent) a namísto loňských 27 procent letos jen 19 procent v práci pociťuje potřebu změny. Mírně se rovněž snížil i počet lidí, kteří mají výhrady k náplni práce.

„Je zřejmé, že lidé si vlivem koronavirové krize začali více vážit své stávající práce a nevnímají jako problém, že nemohou kariérně růst nebo že nedostali přidáno,“ komentovala posun v myšlení lidí Součková.

Lidé hledají v zaměstnání jistotu

Finance

Z výsledků průzkumu rovněž vyplynulo, že lidé, kterým zaměstnavatel vychází vstříc, mají svoji práci mnohem raději a novou si nehledají. Celkem vstřícný přístup zaměstnavatele pociťuje 56 procent zaměstnanců.

Se spokojeností v práci souvisí i to, zda jsou uspokojeny nejdůležitější potřeby zaměstnanců. Mezi ně patří podle průzkumu Grafton Recruitment vedle dobré mzdy i stabilita a práce, která lidi baví. Dobrou mzdu uvádí jako hlavní požadavek 9 z 10 respondentů.

Téměř stejně si zaměstnanci cení stability a jistoty práce (88 procent) a toho, aby je práce bavila (88 procent). Jen o málo méně lidí (82 procent) považuje za důležité vyvážený poměr práce a osobního života.

Reklama

Související články

Zaměstnání načerno má mnoho rizik

Na první pohled může jít o lákavou nabídku, jak získat práci okamžitě a s penězi na ruku. Málokdo si v této situaci ale připustí, že práce načerno má své...

Lidé hledají v zaměstnání jistotu

Zájem Čechů měnit práci či obor působení klesá. Nespornou roli v tom sehrála jarní pandemie a rostoucí obavy Čechů o zdraví, práci a finanční stabilitu....

Firmy hledají optimální režim práce

Hot-desking, desk-sharing, homeworking, co-working... Možnosti pružného pracovního uspořádání zejména v kancelářích hýří anglickými výrazy a je jich celá řada....

Výběr článků

Načítám