Hlavní obsah

Volání z ciziny letos opět zlevnilo

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začala doba dovolených a Češi si pobyt v cizině bez mobilu či tabletu nedovedou představit. Podobně jako v minulých letech hlavně díky regulaci ze strany Evropské unie ceny za hovory, textové zprávy a hlavně přenesená data v zahraničí klesají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Lidé se tak již nemusejí bát, že po příjezdu z dovolené jim operátor vystaví i několikatisícovou fakturu za telefon. Hlavně zlevnění dat umožní lidem svůj chytrý telefon plnohodnotně využít tak, jak jsou zvyklí doma.

Pro ty, kteří chtějí telefon využívat opravdu aktivně, třeba k navigaci v autě, jsou potom k dispozici speciální balíčky, které ceny za data ještě snižují.

Pokles cen však platí převážně jen pro země EU, které ale patří mezi nejoblíbenější turistické destinace. U dalších zemí se ceny hlavně za datové přenosy stále pohybují v astronomických výškách.

Letos se proti minulým rokům změnil způsob, jakým je takzvaný eurotarif, který platí v zemích Evropské unie a podle jednotlivých operátorů i v některých dalších zemích, účtován. Nově je to tak, že zákazník platí za volání, zprávy a data stejnou cenu jako u svého domácího tarifu a k tomu je připočten příplatek. Na rozdíl od domácího tarifu se ale stále platí i za příchozí hovor. Nejvýhodnější ceny tedy budou mít ti, kteří využívají některý z neomezených tarifů.

Například zákazníci T-Mobilu platí za služby cenu jako u volání a SMS na čísla jiného operátora v České republice. K tomu se připočte za každou minutu odchozího hovoru 1,65 Kč, za minutu příchozího hovoru 0,37 Kč a za SMS 65 haléřů. Každý přenesený, tedy odeslaný nebo stažený megabyte dat vyjde na 1,65 Kč.

Například u tarifu S námi v sítích+, kde je 120 minut měsíčně zdarma, bude zákazník T-Mobilu platit za minutu volání v EU prvních 120 minut 1,65 Kč za minutu, poté 5,15 Kč za minutu. Klienta s tarifem S námi síť nesíť s neomezeným voláním na všechna čísla v ČR bude odchozí minuta stát vždy 1,65 Kč.

Podobně Vodafone u eurotarifu s názvem World Roaming přidává k ceně domácího volání 1,66 Kč za minutu, za příchozí hovor se platí 38 haléřů a za SMS 67 haléřů. Přenesený megabyte vyjde na 1,66 Kč.

O2 má v rámci tarifu Svět Basic v zemích EU příplatek k domácímu tarifu 1,60 Kč za minutu odchozího hovoru, 0,35 Kč za minutu odchozího hovoru, SMS za 1,90 Kč a 1,60 Kč za přenesený megabyte.

Jak ušetřit ještě víc

Těm, kteří plánují při dovolené hodně volat, lze doporučit denní nebo vícedenní balíčky, kdy za pevnou cenu mohou v některých případech volat a textovat neomezeně. Třeba Vodafone má službu Roaming na den, která stojí 69 korun na 24 hodin od aktivace. V této ceně jsou zahrnuty volné minuty a zprávy ve vašem tarifu a zároveň můžete ze svého datového limitu využít až 100 megabytů. Ti, kteří mají neomezený tarif, tak za tuto částku mohou neomezeně volat i textovat.

Ušetřit můžete ještě více, když si tento balíček pořídíte na týden. Služba Roaming na 7 dní vyjde na 300 korun, oproti Roamingu na den tak při týdenním používání ušetříte téměř 200 korun.

Pro uživatele předplacených karet dostane zákazník Vodafonu za 19 Kč 10 minut a 10 SMS v rámci navštívené země a do ČR, 10 MB dat a neomezené příchozí hovory.

Ti, kteří nemají neomezený tarif, mohou v rámci EU u O2 ušetřit s tarifem Volání bez hranic, kdy minuta odchozího hovoru vyjde na 3,50 Kč. Mimo EU se potom platí 3,90 Kč za minutu, ovšem operátor naúčtuje při uskutečnění hovoru poplatek ve výši 49 Kč (v Evropě v zemích mimo EU) nebo 79 Kč (ve zbytku světa).

Výhodné datové balíčky

Pro ty, kteří chtějí i v zahraničí přenášet velké objemy dat, se jednoznačně vyplatí pořídit si některý z balíčků z nabídky operátorů. T-Mobile nabízí k základnímu eurotarifu Internet v zahraničí na den, kde za 49 Kč můžete přenést 40 megabytů. Dále máte možnost využít Internet v zahraničí 200 MB, který vyjde na 199 korun, nebo Internet v zahraničí 500 MB, za který zaplatíte 399 Kč.

V zemích mimo EU si můžete u T-Mobilu rovněž pořídit datové balíčky. Třeba v Egyptě vyjde 5 megabytů na 60 korun, 30 megabytů na 240 korun a 100 megabytů na 850 korun.

V Brazílii stojí 5 megabytů 180 korun, 30 megabytů 725 korun a 100 megabytů 2750 korun.

Vodafone nabízí v rámci EU a některých dalších států Připojení ze zahraničí na den, které vyjde na 6,90 Kč, pokud během jednoho dne přenesete méně než 5 megabytů, potom částka vzroste na 69 Kč a stahovat můžete až 50 megabytů. Každý megabyte nad limit vyjde na 1,66 Kč. Služba Připojení ze zahraničí na stálo obsahuje balíček 300 megabytů a stojí 369 korun, po překročení limitu opět platíte 1,66 Kč za každý další megabyte.

O2 v rámci Evropy nabízí v rámci programu Evropa S 125 megabytů za 199 korun, Evropa M 300 megabytů za 399 korun a Evropa L 1 gigabyte za 999 Kč. Balíček Svět S nabízí 50 megabytů za 199 korun, Svět M 150 megabytů za 599 korun a Svět L 250 megabytů za 999 korun.

Jak vyjde roaming v exotických destinacích

V zemích mimo Evropskou unii je třeba na používání mobilu dávat pozor. Operátoři zde totiž nejsou limitováni cenovými stropy a tak volání i data mohou přijít pěkně draho. I v tomto případě lze doporučit balíčky, i když vyjdou výrazně dráž než v EU. Vodafone nabízí v těchto zemích Roaming na den, tedy volání, zprávy i data za cenu, kterou máte doma, ovšem za 24 hodin zaplatíte 199 korun.

Jinak u standardního roamingu Vodafonu zaplatíte třeba v Egyptě či Turecku 30,52 Kč za minutu odchozího hovoru a 17,81 Kč za minutu hovoru příchozího. SMS vyjde na 9,68 Kč a 1 megabyte dat na astronomických 252,08 Kč. V Brazílii vyjde odchozí hovor dokonce na více než 60 korun za minutu, příchozí na 35,59 Kč a megabyte dat na více než 300 korun.

U T-Mobilu platíte v Turecku 35 Kč za minutu odchozího hovoru a 17 Kč za minutu příchozího hovoru. Za jeden přenesený megabyte platíte 75 korun. V Brazílii potom minuta odchozího hovoru stojí 69 korun, příchozího hovoru 49 korun a megabyte dat vyjde na 360 Kč.

U O2 stojí v rámci programu Svět Basic v Turecku minuta odchozího hovoru 42,35 koruny, minuta příchozího hovoru 24,20 Kč, SMS 12,10 Kč a 1 megabyte 240 korun. V Brazílii stojí minuta odchozího hovoru 66,55 Kč, minuta příchozího hovoru 54,45 Kč, SMS 12,10 Kč a 1 megabyte 300 korun.

Reklama

Související články

Operátoři zlevní volání po EU

Tuzemští mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone sníží od konce dubna ceny volání v zemích EU na úroveň domácích hovorů. Budou k nim ale účtovat příplatek...

Výběr článků

Načítám