Hlavní obsah

Většina Čechů stále bankám měsíc co měsíc platí desítky až stovky korun

Novinky, bab

Každý druhý Čech zaplatí měsíčně za svůj účet v bance až 100 korun a každý pátý dokonce až 500 korun. A to i přesto, že mnohé banky nabízejí účty bez poplatků. Navíc třetina lidí se o to, co jim banky naúčtují, zajímá jen občas.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum UniCredit Bank ukázal, že většina Čechů stále platí poplatky za své běžné účty. Každý měsíc do své banky klienti posílají desítky až stovky korun.

Za svůj účet tak pravidelně platí sedm z deseti Čechů.

„Necelá třetina má sice bezplatný účet, ale stále převažují ti, kteří za vedení účtu platí. Necelá polovina Čechů bance posílá do sta korun, pětina klientů dokonce až pět set korun. Najdou se přitom i zákazníci, které služby běžného účtu stojí více než pětistovku,“ uvedl Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Ročně tak mnozí klienti za běžné služby své bance zaplatí i několik tisíc korun. Například klient, který uhradí měsíčně kolem pěti set korun, vydá ročně za svůj účet až šest tisíc korun.

Každý třetí se o poplatky téměř nestará

Překvapující je i fakt, že mnoho Čechů nekontroluje, kolik za svůj účet ve skutečnosti platí. Dvě třetiny klientů sice mají přehled o tom, kolik bance na poplatcích za služby uhradí, pohyby na účtu totiž pravidelně sledují.

Tři z deseti oslovených se však o poplatky zajímají jen občas. Najdou se ovšem i tací, kteří se o poplatky na účtu nezajímají vůbec, v průzkumu svůj potvrdilo šest lidí ze sta.

Na poplatcích můžete ušetřit

Za svůj bankovní účet přitom Češi platí zcela zbytečně. V nabídkách bank se totiž pomalu zabydluje i účet "zdarma". Pro to, abyste za jeho užívání nemuseli nic platit, musíte ale splnit dané podmínky.

Tou základní je, že daná banka bude vaší hlavní bankou, respektive vám na účet bude chodit příjem či důchod. Minimální částka, která by měla pro splnění podmínky přijít na účet, se podle bank pohybuje kolem 7 až 15 tisíc korun.

Například Moneta Money Bank stačí měsíční kreditní obrat ve výši sedm tisíc korun, ČSOB 10 tisíc korun, UniCredit Bank 12 tisíc korun či Raiffeisenbank 15 tisíc korun.

Příchozí platby ale nejsou jedinou podmínkou. Některé banky pro účet „zdarma” požadují například zřízení i dalších produktů (například kreditní karta, pojištění, podílové fondy apod.).

Ovšem lze to i bez podmínek, například Equa bank klientům za vedení účtu poplatek neúčtuje, stejně tak Fio banka či mBank.

Anketa

Sledujete, kolik měsíčně za svůj účet bance platíte?
Ano, pravidelně
76,2 %
Ano, občas
13,9 %
Ne, nikdy
9,9 %
Celkem hlasovalo 1645 čtenářů.

Reklama

Související články

Stále více Čechů má účet v cizí měně

Uložit si v Česku eura, libry, dolary či další cizí měny v bance má zájem stále více lidí. Banky hlásí jak rostoucí počet účtů, tak objem peněz na nich...

Výběr článků

Načítám