Hlavní obsah

V Česku roste mzda a s ní i počet spokojených zaměstnanců

Novinky, bab

V současné době panuje mezi českými zaměstnanci nebývale vysoká spokojenost. Největší vliv na ni má pochopitelně růst mezd. Meziročně vzrostl počet spokojených zaměstnanců o 11 procentních bodů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak často je podle českých zaměstnanců vhodné změnit práci

Článek

Vyplynulo to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment z letošního srpna, kterého se zúčastnilo 1830 respondentů.

V letošním roce svou spokojenost v současném zaměstnání vyjádřily více než dvě třetiny pracovníků, což je o 11 procentních bodů více než vloni. Čtvrtina lidí si navíc jinou práci nehledá a dvě pětiny situaci na trhu práce sledují  jen pasivně pro případ, že by dostali lepší nabídku. V zaměstnání je nespokojený každý pátý zaměstnanec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průměrná mzda byla v polovině roku 26 287 korun, meziročně vzrostla o 875 korun.

Mzda roste

Ke spokojenosti českých zaměstnanců pochopitelně přispívá i fakt, že skoro polovině z nich meziročně stoupla mzda. Vloni přitom dostalo přidáno jen 37 procent lidí. Zároveň se snížil počet těch, kterým mzda klesla, a to z loňských 11 procent na letošních osm procent.

Nejen z těchto důvodů vnímají dvě třetiny Čechů svoje pracovní vyhlídky v následujících 12 měsících jako dobré. V loňském roce bylo pozitivně naladěných pracovníků 44 procent.

Na druhou stranu svou situaci v zaměstnání vnímá negativně každý devátý pracovník, což je ale o polovinu méně něž v předchozím roce.

Finance motivují 

Finanční ohodnocení má pochopitelně největší vliv i na motivaci zaměstnanců, v průzkumu to potvrdilo sedm z deseti oslovených.

S větším odstupem pak následovala:

  • pracovní náplň (45 procent),
  • možnost podílet se na zajímavých projektech (33 procent),
  • pracovní kolektiv (30 procent),
  • možnost kariérního postupu (24 procent),
  • uznání nadřízeného (22 procent),
  • možnost vzdělávat se (21 procent).

Naopak minimum lidí k podávání co nejlepších výsledků motivuje možnost cestovat či uznání kolegů.

Finance jsou i důvodem ke změně práce

Finance jsou také důvodem, proč lidé mění zaměstnání a odcházejí za „lepším”. Nedostatečné finanční ohodnocení figuruje jako nejčastěji zmiňovaný důvod pro odchod ze zaměstnán, uvedly ho dvě třetiny lidí.

Mezi další častěji zmiňované důvody pak patří:

  • jiná zajímavá příležitost (47 procent),
  • neuspokojivé mezilidské vztahy (45 procent),
  • nedostatečné možnosti profesního růstu (33 procent),
  • nekompetentnosti nadřízeného (24 procent),
  • monotónnosti práce (18 procent).

Výše mzdy jako hlavní kritérium

Výše nabízené mzdy hraje hlavní roli při výběru nového zaměstnavatele pro devět z deseti českých zaměstnanců. Více než polovina se rozhoduje podle toho, v jaké vzdálenosti je pracoviště od jejich bydliště.

Flexibilní pracovní doba a pracovní prostředí pak za velmi důležité považuje necelá polovina dotázaných. Za nejméně důležitý pak považovali respondenti příspěvky na dopravu a bydlení.

Čeští zaměstnanci nejčastěji považují za vhodné změnit práci jednou za šest a více let, uvedly to dvě pětiny oslovených. Třetina pak zmínila rozmezí jednou za pět až šest let.

Anketa

Jste ve svém zaměstnání spokojeni?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
Celkem hlasovalo 7290 čtenářů.

Reklama

Související články

Minimální mzda se zvýší o 700 korun na 9900

Minimální mzda od ledna příštího roku vzroste o 700 korun. Návrh z pera ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) ve čtvrtek posvětila vláda....

Výběr článků

Načítám