Hlavní obsah

Státní zaměstnanci dostanou od listopadu přidáno až o pět procent

• Aktualizováno

Platy státních zaměstnanců vzrostou od listopadu o tři procenta, pracovníci spadající pod služební zákon si od nového roku polepší ještě o další dvě procenta. V úterý se na tom dohodl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a zástupci odborů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva premiér Bohuslav Sobotka a předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

Zvýšení platů se promítne do mzdových tarifů, oznámil po jednání šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. „Od 1. listopadu dojde k navýšení tarifních platů o tři procenta,” řekl Středula.

Zvýšení o tři procenta bude pro státní rozpočet znamenat za poslední dva měsíce roku zvýšení výdajů o 660 miliónů korun.

Vláda se již v červenci dohodla, že platy státních zaměstnanců od listopadu vzrostou, nebylo však jasné o kolik, neboť odbory požadovaly vyšší nárůst, než vláda navrhovala.

Podle informací České televize si v příštím roce zaměstnanci spadající pod služební zákon polepší o další dvě procenta. Od roku 2016 by se měl rovněž zvýšit fond kulturních a sociálních potřeb. Nárůst by měl být minimálně o půl procentního bodu na 1,5 procenta.

„Ještě je ve hře dalšího čtvrt procenta, které do fondu žádáme od ledna," uvedl Středula. Tu to možnost ještě posoudí tripartita.

Reklama

Výběr článků

Načítám