Hlavní obsah

Úrokové sazby hypoték na dno stále nenarazily, rekord byl opět pokořen

I v říjnu se pád hypotečních sazeb nezastavil, hypotéky jsou opět levnější. Průměrná úroková sazba klesla na 1,8 procenta. Letos byl rekord překonán již několikrát a zatím nic nenaznačuje tomu, že by pád sazeb měl končit. Lidé si v průměru půjčují kolem dvou miliónů korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V předchozím měsíci si hypoteční úvěr sjednalo 9484 lidí, o 484 lidí méně, než tomu bylo v září. Mírný pokles zaznamenaly i objemy. Lidé v říjnu uzavřeli hypoteční úvěry v celkovém objemu 18,785 miliard korun, o 822 miliónů korun méně než v září.

V červnu letošního roku průměrná výše hypotečního úvěru překročila částku 1,9 miliónu korun a od té doby se stále nad touto hranicí drží, resp. pozvolna roste.

Platnost nového zákona je na spadnutí

Pokles úrokových sazeb nezastavilo ani doporučení České národní banky, aby banky přestaly poskytovat stoprocentní hypotéky.

„Nepatrný říjnový pokles průměrných úrokových sazeb lze vysledovat u většiny bank zapojených ve Fincentrum Hypoindexu. Důvodem může být jak pokles váhy dražších úvěrů v portfoliu sjednaných hypoték po zavedení nových doporučení ČNB na výši úvěru k hodnotě nemovitosti, tak snaha nabídnout klientům před účinností nového zákona o spotřebitelském úvěru delší fixace podpořené slevami,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik Fincentrum.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru začne platit od 1. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky jsou opět levnější

Úrokové sazby hypoték, jak už se letos stalo tradicí, opět klesly a atakovaly dosavadní rekord. Průměrná úroková sazba v září poklesla na 1,82 procenta. Na...

Výběr článků

Načítám