Hlavní obsah

Hypotéky jsou nejlevnější v historii, průměrná sazba opět klesla

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby nadále klesají. Opět padl nový rekord, když se průměrná sazba v srpnu zastavila na hodnotě 1,84 procenta. Hypotéky nebyly ještě nikdy levnější.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V srpnu zájem vyšší než v červenci

Po slabším červenci se v srpnu opět zvýšil zájem o hypotéky. Sjednalo si je celkem 9290 klientů, což je o 1675 víc než v červenci. Objemy se vyšplhaly na 18,139 miliardy korun, tedy o 2,914 miliardy korun více než v předchozím měsíci.

„Pokles průměrných sazeb Fincentrum Hypoindex za srpen mohl být nejspíše ovlivněn tím, že některé banky před účinností zákona o spotřebitelském úvěru přestaly nabízet hypotéky bez prokazování příjmů, jejichž sazby jsou výrazně vyšší než u běžných úvěrů,” upozornil Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Sazby budou nejspíš ještě nižší

„S příchozími náznaky, že ČNB bude uvolněnou měnovou politiku držet i po většinu příštího roku, se některé banky odhodlaly ke snížení sazeb. Tento efekt by se však měl projevit zejména v datech za září,“ dodal Rajdl s tím, že je pravděpodobné, že úrokové sazby ještě poklesnou.

Na spadnutí je omezení stoprocentních hypoték. Na základě doporučení ČNB klesne od 1. října 2016  výše poskytovaného úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti (tzv. LTV = Loan to Value) ze 100 procent na 95 procent. Banky ale zvýšený zájem klientů o stoprocentní hypotéky zatím nezaznamenaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám