Hlavní obsah

Úraz při lyžování v cizině může přijít i na milióny

Právo, Jan Holý

Lyžařská sezóna je v plném proudu a na hory míří tisíce rodin – do českých zimních středisek i do těch zahraničních. Pokud ale neuzavřou cestovní pojištění včetně odpovědnosti, může je to v cizině přijít hodně draho. Až na milióny korun.

Foto: Jana Hanušková , Právo

Lyžování bez pojištění může přijít v cizině pěkně draho.

Článek

Přesto na hory vyráží každý pátý Čech bez cestovního pojištění. Náklady na ošetření komplikovaných zlomenin při lyžování mohou dosáhnout i statisíců korun. Ještě daleko dražší je pak repatriace pacientů nebo pokud lyžař či snowboardista způsobí zranění jiné osobě.

Každý pátý Čech vyráží na hory bez cestovního pojištění

Zimní dovolená bývá spojena se zvýšeným rizikem úrazu, což potvrzují i statistiky pojišťoven. Podle ERV Evropské pojišťovny, která ročně pojistí milión klientů, z toho jen v zimě kolem 70 tisíc, je lyžování nejrizikovějším zimním sportem. Každý třetí úraz z lyží je vážný, na snowboardu je to dokonce 55 procent.

Důležité je i krytí odpovědnosti

Nejvyšší vyplacená částka v loňské zimní sezoně se podle údajů pojišťovny vyšplhala na téměř dva milióny korun.

„V případě srážky s jiným lyžařem je důležité, aby pojistka obsahovala i pojištění odpovědnosti. To zajistí náhradu škody na zdraví, majetku či ušlý zisk. Důležité je i právní zastoupení a kvalitní asistenční služba,“ sdělil Právu manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

U České pojišťovny (ČP) si každoročně během zimní sezóny sjednají cestovní pojištění desítky tisíc Čechů chystajících se strávit zimní dovolenou v zahraničí.

Během loňské zimní sezóny pomáhala asistenční služba ČP bezmála patnácti stovkám klientů v nesnázích. Zimní sezóně již řadu let vládnou úrazy, nejvíce jich klienti hlásí z alpských zemí – Rakouska, Itálie i Francie.

K nejčastějším diagnózám patří poranění vazů a také různě komplikované zlomeniny, následují pohmožděniny či úrazy hlavy. Tvoří více než třetinu nahlášených případů během zimní sezóny. „Mezi země, které jsou v Evropě nejdražší, patří Francie, Švýcarsko, Rakousko. Například ve Francii se mohou náklady na léčení lehkého úrazu, krátkodobý pobyt v nemocnici a následná repatriace hravě vyšplhat ke 250 tisícům korun. V Rakousku je zase velmi drahý transport helikoptérou, vyjde na pět tisíc eur,“ sdělila Právu mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Desítky tisíc lidí pojišťuje na zimní dovolenou i Generali. Ročně pak řeší kolem 2000 případů. Mezi nejčastější úrazy patří v zimě zlomeniny končetin, otřesy mozku a pohmožděniny. Výjimkou nejsou ani přetrhané kolenní vazy.

„K nejvyšším vyplaceným částkám dochází obvykle u případů v USA. Den zdravotní péče na jednotce intenzivní péče může běžně přijít i na 100 tisíc korun. Za ošetření a přepravu klienta zpět do Česka jsme zaplatili téměř čtyři milióny korun,“ řekl Právu mluvčí Generali Jan Marek.

Kolem 500 vážnějších úrazů řešila loni i Allianz pojišťovna. Nejvíce zdravotních problémů hlásili lidé kromě Rakouska a Itálie i z Francie.

„Pokud se jedná nejen o pojištění léčebných výloh, ale i o transport vrtulníkem, pobyt v nemocnici či převoz do ČR, nebo i o odpovědnostní pojištění, mohou náklady dosáhnout mnoha set tisíc korun,“ sdělil Právu mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Pojišťovna VZP uzavřela loni v zimě přes 80 tisíc smluv a řešila více než 2700 škodních událostí. Z toho bylo 792 úrazů, nejčastěji při zimních sportech. Podle informací pojišťovny nejvyšší vyplacená částka pojistného plnění přesáhla 2,7 miliónu korun.

Anketa

Už jste se někdy zranili při lyžování v zahraničí?
Ano a byl(a) jsem pojištěn(a).
19,7 %
Ano, ale nebyl(a) jsem pojištěn(a).
2,4 %
Ne, nikdy.
77,9 %
Celkem hlasovalo 370 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám