Hlavní obsah

Finanční poradna: Vyrážíte do zahraničí na hory? Užitečné tipy, co si ohlídat

Novinky, bab

Na dlouho plánovanou a očekávanou zimní dovolenou je třeba se řádně připravit, aby přinesla opravdu jen pěkné zážitky a potřebný relax. Ve spolupráci s pojišťovnou Uniqa přinášíme seznam důležitých instrukcí, které se vyplatí dodržet, a také řadu informací, aby vás na cestě nic nezaskočilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jednou z nejdůležitějších věcí, které je nezbytné udělat ještě před odjezdem, je pochopitelně důkladná kontrola stavu vozidla.

Připravte vozidlo na cestu

Odborníci proto doporučují následující:

  • Zkontrolujte stav provozních kapalin a jejich mrazuvzdornost.
  • Dieselová auta natankujte zimní naftou. Snažte se po cestě tankovat tak, abyste měli stále zásobu alespoň půl nádrže pro případ zácpy nebo uváznutí.
  • Zkontrolujte všechny doklady k vozidlu (technický průkaz, zelenou kartu a případně povolení majitele vozu k zahraniční cestě).
  • Přibalte lopatu, škrabku na okna, rukavice a startovací kabely. Nezapomeňte na sněhové řetězy. Pro případ, že byste uvízli po cestě, se vyplatí i deka a teplejší oblečení, nápoje a vhodné jídlo.
  • Prověřte funkci autobaterie. Zkontrolujte gumičky stěračů, aby zajistily dobrý výhled při dešti a sněžení. Vezměte s sebou silikonový olej nebo rozmrazovací sprej na zámky a dveře auta.
  • Nezapomeňte na reflexní vesty pro všechny členy posádky ve voze.
  • Dbejte na to, aby vozidlo bylo řádně očištěno od sněhu, ledu a špíny. Registrační značka musí být čitelná.
  • Nezapomeňte náhradní klíčky k autu pro případ, že byste jedny ztratili.

Cestovní pojištění i s pojištěním odpovědnosti je nezbytné

Na zahraniční cestu rozhodně nevyjíždějte bez sjednaného komplexního cestovního pojištění s dostatečnými limity pro léčebné výlohy a pro odpovědnost za škody a újmy, které byste na cestě v zahraničí způsobili (například při střetu lyžařů na sjezdovce).

Jedete-li sportovat, uzavřete si tarif, který příslušné sportovní aktivity kryje.

Cestovní pojištění si můžete sjednat on-line jen pár minut před odjezdem.  Většinou je platné ihned po zaplacení. Navíc mnohé pojišťovny ho prostřednictvím internetu nabízejí s desetiprocentní slevou.

Samozřejmě je třeba mít platné povinné ručení pro auto, může se vám vyplatit i havarijní pojistka, kterou je možné uzavřít i jen na dobu vaší dovolené.

Do mobilu si uložte kontakty na asistenční službu jak u cestovního pojištění, tak i u pojištění auta. Tu kontaktujte vždy v jakýchkoli nesnázích. Její zaměstnanci vám dokáží poradit a zajistit pomoc v dané situaci.

Bez sněhových řetězů hrozí pokuty

Sněhové řetězy na své vozidlo si pochopitelně opatřete ve vhodném a schváleném provedení podle rozměrů pneumatik. Odborníci také doporučují se ještě před odjezdem naučit s řetězy zacházet.

Na některých úsecích silnic v zahraničí mohou být řetězy předepsány dopravní značkou. Třeba v Rakousku by porušení tohoto příkazu policisté potrestali pokutou až pět tisíc eur (zhruba 127 tisíc korun). S nasazenými sněhovými řetězy se lze pohybovat maximálně rychlostí 50 km/h.

S pokutou v řádu stovek eur se můžete setkat například v Německu či Rakousku a Itálii, pokud nedodržíte bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. „Za normální viditelnosti by měla být vzdálenost za vozem v koloně rovna polovině aktuální rychlosti vlastního auta (v metrech), za tmy nebo mlhy samozřejmě více,” doplnila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Pokutu můžete dostat například na Slovensku či v Itálii za chybné použití mlhovek, protože jejich správné zapnutí je dáno zákonem. „Platí, že mlhové světlo se zapíná za mlhy, při hustém dešti nebo sněžení – tedy při dohlednosti pod 50 metrů,” dodala Svobodová.

Dopravní nehoda v cizině

Pokud v zahraničí způsobíte dopravní nehodu, musíte poškozenému sdělit všechny potřebné osobní údaje i údaje o vozidlu a pojištění. Společně byste měli vyplnit Evropský záznam o nehodě, pořídit plánek místa nehody a například mobilem pořídit fotodokumentaci. Po návratu do ČR událost neprodleně nahlaste pojišťovně.

Jste-li naopak v roli poškozeného, je postup stejný, jen viník nahlásí nehodu své pojišťovně, která vám škodu nahradí.

„Při nehodě se vyplatí kontaktovat asistenční linku pojišťovny, která vám sdělí, jak postupovat v této psychicky náročné situaci, případně vám s jejím řešením rovnou pomůže,” doporučila Svobodová.

Kdy volat k nehodě v zahraničí policii

  • V Německu vždy, pokud došlo ke kolizi v důsledku hrubého chování účastníka, při podezření na alkohol nebo návykové látky, v případě zranění nebo usmrcení účastníka nehody, anebo nedojde-li ke shodě o zavinění. Policie se nevolá k tzv. bagatelním škodám – poškození vozidla menšího rozsahu.
  • V Rakousku ve stejných případech, a dále nedojde-li k výměně údajů mezi účastníky. Policii volejte, i když dojde jen k drobným oděrkám nebo pohmožděninám.
  • V Itálii se volá policie v případě zranění nebo usmrcení osob, dále při omezení provozu a škodách na majetku třetích osob (ploty, stožáry apod.).
  • V Německu i v Rakousku požadují policisté, kteří byli k nehodě přivoláni zbytečně, (protože škody jsou bagatelní a žádné jiné sporné okolnosti nevznikly), tzv. „daň z modrého majáku“. Ta činí v Německu 40 eur (zhruba 1000 korun) a v Rakousku 36 eur (zhruba 900 korun).

Zdroj: Uniqa

Kolize lyžařů na sjezdovce

Sportovci se musí řídit pravidly FIS pro pohyb na sjezdových tratích. Pokud dojde ke střetu a jsou na místě zranění, je viník v zahraničí povinen uhradit bolestné, účelně vynaložené náklady na léčbu, majetkovou škodu (zničené lyže, oblečení apod.), ztrátu na výdělku, a také tzv. snížené společenské uplatnění v případech, kdy následky přetrvávají.

Postižený může nárokovat i náklady na výpomoc v domácnosti a dlouhodobou ošetřovatelskou péči. Každopádně jde v zahraničí (a zejména v Itálii) o částky v řádech minimálně statisíců, ale spíše miliónů korun.

Toto riziko je kryto z pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění. Máte-li ho uzavřeno, volejte v těchto případech asistenční službu a řiďte se jejími pokyny.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Co zkontrolovat u auta před jízdou na hory

Zima přichází a mnoho českých rodin se stejně jako každý rok chystá vyrazit autem do zahraničí na hory. Před dlouhou jízdou by vůz měl být vždy důkladně...

Výběr článků

Načítám