Hlavní obsah

Týden na trzích: Čína zrychluje, obavy z jejího přehřátí sílí

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie za sebou mají opět další úspěšný týden. Jejich růstu přitom nedokázaly zabránit ani slabší data z USA a obavy z toho, že se čínská ekonomika začíná přehřívat.

Článek

Minulý týden se na finančních trzích nesl ve velmi poklidném duchu. Ze Spojených států ani z Evropy v jeho první polovině nepřišla téměř žádná důležitá ekonomická data, a tak obchodníci pouze vstřebávali růst ze začátku března, kdy na trhy dorazily dobré zprávy z amerického trhu práce.

Akciové indexy proto mohly pokračovat v pozvolném růstovém trendu a obchodníci v dobré náladě oslavit přesný rok od doby, kdy si americký akciový index S sáhnul na své třináctileté minimum. Od té doby si stačil připsat téměř 70% růst, ve kterém pozvolna pokračoval také v minulých dnech. Na dobré náladě přitom obchodníkům neubraly ani některé ze zpráv, které během týdne zveřejnila Čína a koncem týdne pak i Spojené státy.

Růst cen v Číně zrychluje

Výsledky z Číny podaly další důkaz, že se tamní ekonomika začíná přehřívat. Únorový export a import totiž meziročně rostly o skokových 45 %, což bylo vysoko nad odhady, které před zveřejněním těchto výsledků panovaly na trzích. Zrychlovat navíc začíná i tempo růstu cen. Spotřebitelské ceny se v Číně meziročně zvyšovaly v únoru o 2,7 %, když jen ceny potravin vzrostly o 6,2 %.

Ceny výrobců navíc rostly meziročně o 5,4 %, což zřejmě bude i nadále vytvářet dostatečně silný tlak na to, aby ceny spotřebitelského zboží pokračovaly ve svižném růstu. To začíná zneklidňovat čínské vládní autority, a proto i v minulém týdnu sílila debata o tom, jak by se Čína měla postavit k procesu ochlazování přehřívající se ekonomiky.

Svou troškou do ní začátkem týdne přispěl i šéf čínské centrální banky, který připustil, že by vláda mohla přistoupit v budoucnu k „odfixování“ kurzu čínské měny od amerického dolaru, čímž by umožnila její postupné posilování. To však začíná obchodníky znervózňovat. Čínská vláda totiž již v minulých měsících začala pozvolna utahovat monetární kohoutky, a pokud by v ochlazování ekonomiky pokračovala i tímto kanálem, pozice exportérů se může velmi zhoršit. Pokles poptávky po exportu, v kombinaci s omezením dostupnosti nových úvěrů, může navíc nepříjemně dolehnout i na čínské banky, které exportéry v minulém roce držely svými levnými úvěry nad vodou.

Dovozy do Spojených států nečekaně klesly

Ani americká data ale obchodníky v týdnu příliš nenadchla. Jak totiž vyšlo najevo, americký import v lednu výrazně klesnul, když USA dovezly vůbec nejméně barelů ropy za posledních deset let. To vzbudilo obavy z budoucího vývoje spotřebitelské poptávky, která je klíčovou nejen pro Spojené státy samotné, ale rovněž pro země na americké poptávce značně závislé, tedy Německo a Japonsko. Další slabší čísla navíc přišla také z amerického trhu práce, kde je i nadále počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti výrazně větší, než tomu bylo ještě začátkem letošního roku.

Obchodníci však tyto negativní zprávy dokázali vstřebat. Jejich protiváhou totiž bylo další zklidňování napětí kolem situace v Řecku a krach ve vyjednávání o chystané reformě finančního sektoru v americkém senátu. Obamovi plány na zpřísnění regulace bank tak prozatím narazily, na což reagovaly velmi pozitivně zejména akcie finančních institucí, které ve čtvrtek večer dokázaly pomoci zvednout hodnotu amerických burzovních indexů. Ty si připsaly téměř půlprocentní růst, a tak se proti pondělku jen americký S dokázal držet před pátečním otevřením burz výše o 1,1 %.

Nadcházející týden bude na zajímavé události rozhodně bohatší. Evropa zveřejní německý index důvěry investorů (ZEW), nebo britské výsledky z trhu práce. Spojené státy pak nabídnou první únorová data z trhu s bydlením, nebo únorové tempo růstu cen. Tím hlavním co bude obchodníky zajímat, je ale jednoznačně středeční zasedání americké centrální banky, která nabídne svůj čerstvý pohled na možnost budoucího vývoje měnové politiky v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám