Hlavní obsah

Sprejeři páchají škody za desítky miliónů, lze se proti nim už i pojistit

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sprejeři, kteří ničí fasády domů a dopravní prostředky, od roku 2001 způsobili škody za 334 miliónů korun, přičemž se jedná pouze o součet případů, které se dostaly do policejní evidence. Skutečná výše škod je mnohem vyšší. Vandalové stříkající své čáranice nejvíce řádí v Praze a na jižní Moravě.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Nejvyšší počet, a to přes čtyři tisíce, i nejvyšší objem škod přesahující 57 miliónů korun zaznamenali policisté v roce 2008.

Od té doby sice nastal mírný pokles, přesto jen za leden až září letošního roku mají sprejeři na svědomí bezmála dva tisíce registrovaných škod přesahující 27 miliónů korun.

Oprava poškozené fasády přijde podle rozsahu zasažení sprejerem obvykle na deset až 50 tisíc korun, konstatuje ve své zprávě ČSOB Pojišťovna.

Ta nově do svého pojištění bytových domů zahrnuje také krytí škod způsobených sprejery. Většina velkých pojišťoven má zatím ve svém standardním pojištění domu sprejerství uvedené ve výlukách z pojištění, to znamená, že pojištění domu poškození sprejem nekryje.

U poškození auta může tuto škodu krýt havarijní pojištění, neboť se fakticky jedná o vandalství, nicméně doporučujeme si toto u svého pojišťovacího agenta nebo přímo na pojišťovně ověřit, zda rovněž není sprejerství na vozidle ve výlukách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám