Hlavní obsah

Růst úrokových sazeb zrychluje, hypoteční trh brzdí

Novinky, bab

Banky výrazně zdražují hypotéky, což má pochopitelně zásadní vliv na růst průměrné úrokové sazby. V září se dostala na hodnotu 2,43 procenta. S tím jak rostou sazby, klesá zájem o sjednávání hypoték. Hypoteční trh tak pomalu, ale jistě brzdí.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Růst úrokových sazeb hypoték napříč celým trhem zrychlil. Zatímco v srpnu průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex oproti červencové hodnotě vzrostla o devět  bazických bodů, v září již byla vyšší o 11 bazických bodů než v srpnu. Zastavila se tak na hodnotě 2,43 procenta. Dle předpokladu odborníků by její růst měl zrychlovat i v dalších měsících.

Na konci roku sazba kolem 4 procent

„I v září pokračoval trend růstu průměrných úrokových sazeb. Je pouze otázkou, jak rychle se přiblíží k hranici tří procent. S ohledem na to, že nabídkové sazby jednotlivých bank tuto hodnotu dávno překročily, dnes se už blíží k hranici čtyř procent a Fincentrum Hypoindex reaguje se zpožděním dva až tři měsíce, je jasné, že i průměrná sazba poskytnutých hypoték bude brzy tyto hodnoty atakovat,“ doplnil Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Banky zvyšují úroky u hypoték

Ekonomika

„Původní predikce hovořily o růstu průměrné úrokové sazby ke třem procentům na konci tohoto roku. Zvýšení sazeb ČNB o 0,75 procenta a stále vysoká poptávka po hypotékách však růst úrokových sazeb zrychlují. Lze proto očekávat, že se na konci roku budeme pohybovat okolo čtyř procent,” předpokládá i Vojtěch Prokop z hypotečního tržiště Zaloto.

Hranice 300 miliard pokořena

V září si do bank přišlo pro hypotéku 9602 klientů, sjednaný objem hypotečních úvěrů byl 30,571 miliardy korun. Zářijová čísla byla však nižší než srpnová, objem klesl o desetinu a počet hypoték o osm procent.

V meziročním srovnání lze však sledovat výrazný nárůst, objemy rostly o téměř 40 procent a počty o 22 procent. Ovšem v srpnu objemy meziročně rostly o 75 procent a počty o více než polovinu. Dle těchto dat to vypadá, že hypoteční trh s růstem úrokových sazeb brzdí.

Průměrný věk kupujících nemovitosti poroste

Finance

Během uplynulých tří čtvrtletí banky poskytly klientům hypotéky za 323,349 miliardy korun. „Oproti loňskému dosud rekordnímu roku, kdy se objemy za prvních devět měsíců roku vyšplhaly na 173,376 miliardy korun, vzrostl objem poskytnutých úvěrů téměř o 90 procent,“ doplnil Sýkora.

Letošní rok je co do objemu sjednaných hypoték nejúspěšnějším v historii. Již v červenci se podařilo překonat dosavadní rekord z loňského roku, kdy objem poskytnutých hypoték dosáhl za 12 měsíců 254,023 miliardy korun.

„Scénář z jara letošního roku, kdy banky nestíhaly vyřizovat hypoteční úvěry a objemy lámaly jeden rekord za druhým, se na podzim zřejmě opakovat nebude. Otázkou tak již jen zůstává, kam až se v letošním roce objemy vyšplhají a zda se hypoteční trh přiblíží či překoná hranici 400 miliard sjednaných hypoték,“ dodal Sýkora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám