Hlavní obsah

Banky zvyšují úroky u hypoték

ČSOB a Česká spořitelna oznámily v reakci na poslední kroky České národní banky (ČNB) zvýšení úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. ČSOB v pondělí oznámila, že od 11. října zvýší úroky u hypoték pro tří-, pěti- a sedmiletou fixaci o 0,3 procentního bodu. Nově bude úroková sazba u nejčastěji využívané hypotéky s fixací na pět let 2,99 procenta.

Foto: Anna Basiková, Novinky

Česká spořitelna pak od čtvrtka zvýší úrokové sazby hypoték v průměru o 0,4 procentního bodu.

Článek

Česká spořitelna pak od čtvrtka zvýší úrokové sazby hypoték v průměru o 0,4 procentního bodu. Úroková sazba u fixací na pět a osm let tak bude u spořitelny nově začínat na 3,14 procenta ročně.

Bankovní rada ČNB zvýšila ve čtvrtek základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Naposledy bankovní rada zvýšila základní sazbu jedním krokem o více než 0,5 procentního bodu v roce 1997. Důvodem růstu sazeb je především rostoucí inflace, která v srpnu překonala čtyři procenta.

„Dva roky rekordně nízkých sazeb hypoték jsou za námi a nyní je potřeba jejich výši přizpůsobit vývoji na trhu. V reakci na zasedání ČNB jsme se proto rozhodli přistoupit k vyšším sazbám. I přes postupný růst sazeb zůstávají hypotéky pro klienty atraktivním produktem. Neočekáváme proto, že by poptávka po úvěrech na pořizování bydlení měla skokově poklesnout,” uvedl člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Úrokové sazby rostou, zvýší se i u spořicích účtů? Moc se netěšte

Ekonomika

Česká spořitelna zvýšila úrokové sazby u jednotlivých fixací o 0,3 až 0,5 procentního bodu. „Do konce roku očekáváme, že úrokové sazby nadále porostou a hlavní sazba, od které se odvíjí výše úvěrů na bydlení, by mohla dosáhnout dvou procent, v příštím roce pak až 2,5 procenta. Klientům proto doporučujeme volit dlouhodobé fixace, které přináší jistotu stabilní výše splátky a neměnné sazby v zásadě po celou dobu splácení hypotečního úvěru,” uvedl Filip Belant z České spořitelny.

K růstu sazeb u hypoték pravděpodobně přistoupí i další banky.  „O zvýšení sazeb uvažujeme. Podle toho, jak se v reakci na krok ČNB zvednou tržní podkladové sazby, upravíme naše úrokové sazby,” uvedla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Banka aktuálně nabízí hypotéku s fixací na pět let za 2,79 procenta. „Zvýšení úrokových sazeb u hypoték nevylučujeme,” řekl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

ČNB zvýšila sazby nejvíce za čtvrtstoletí. Hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu stoupla na 2,32 procenta z červencových 2,23 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Podle odborníků může být po čtvrtečním kroku ČNB růst úrokových sazeb u hypoték rychlejší než doposud.

Anketa

Máte své úspory na spořicím účtu?
Ano
40,1 %
Ne
59,9 %
Celkem hlasovalo 3136 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám