Hlavní obsah

Řetězec prodával cigarety se starou cenou na kolku už zdražené

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní řetězec Albert minimálně v jedné ze svých prodejen v Praze na Vinohradech prodával cigarety se starou, nižší cenou, už ale zdražené. Upozornil na to čtenář Práva, který si tam ve čtvrtek koupil tři krabičky cigaret Moon. Na kolku je uvedena cena 71 korun, na účtence 73 korun za krabičku.

Foto: Právo

Cigarety mají na kolku 71 korun, obchod je ale prodával za 73.

Článek

Podle České obchodní inspekce (ČOI) ale nesmí obchodníci prodávat cigarety za jinou cenu, než je uvedena na kolku. „Obchodník nesmí prodávat cigarety za cenu vyšší ani nižší, než je uvedena na platném kolku. S tím, že to obchodník poruší, se v rámci našich kontrol setkáváme,“ řekla Právu mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejde mi o těch šest korun, co mi pak vrátili. Kolik ale takto prodali zdražených cigaret, které ale koupili ještě za nižší cenu? Nepřijde mi férové se na zdražování ještě přiživovat. Proč nedoprodají staré zásoby za původní ceny a pak, když už přijdou zásoby po zdražení, je zkrátka nepřecení?“ řekl Právu čtenář.

Foto: Scan redakce, Právo

Cena cigaret uvedená na účtence.

Albert: Ojedinělá chyba, omlouváme se

„Velmi nás mrzí situace, ke které došlo při přeceňování zboží, chybu jsme ihned po upozornění na dané prodejně odstranili. Zákazníkovi se tímto omlouváme,“ reagovala mluvčí Albertu Judita Urbánková. Podle ní se do prodeje už za vyšší ceny dostaly omylem cigarety z ještě starších zásob, u nichž je na kolcích nižší cena, ale pokladní systém byl již nastaven na zdražení. Konstatovala, že další stížnosti podobného ražení vedení řetězce nezaregistrovalo.

Podle Fléglové není vyloučeno, že v souvislosti s přechodem na dražší cigarety se mohou vyskytnout další obdobné stížnosti.

Už před uzákoněním zdražení Právo informovalo, že se u některých asijských prodejců v centru Prahy poté, co do kasy načtou čárový kód cigaret, zobrazí cena i o čtyři koruny vyšší, než je na kolku.

Každopádně zákazníci by si měli kontrolovat účtenky a cenovky na zboží, neboť k nesouladu deklarované a ve skutečnosti naúčtované ceny může docházet například u „letákového“ zboží v akcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám