Hlavní obsah

Půjčovat známým se často nevyplácí, lidé si ročně nevrátí stovky miliónů

Právo, Jakub Svoboda

Většina lidí v Česku se sice nebrání tomu, aby půjčili menší částku známým nebo příbuzným, nezřídka se ale potom musí smířit s tím, že své peníze již nikdy neuvidí.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Podle analýzy České spořitelny (ČS) si Češi mezi sebou v drobných půjčkách ročně rozpůjčují přes jedenáct miliard korun, stovky miliónů si ale nevrátí. Většinou se přitom jedná o půjčky mezi 300 a 500 korun.

S nevrácením půjčky od kamaráda nebo známého mají podle aktuálního průzkumu společnosti NMS Market Research ČS zkušenost až dvě třetiny lidí.

Půjčky v řádu stokorun mezi přáteli, rodinnými příslušníky nebo kolegy jsou sice obvykle bez úroků, riziko nevrácení peněz je ale, jak dokládají výsledky průzkumu, poměrně vysoké.

Více než polovina lidí v průzkumu uvedla, že jim známý někdy peníze nevrátil
Filip Zeman, Česká spořitelna

Mnohdy se lidé svým věřitelům úmyslně vyhýbají, často je ale za nevrácením půjčky obyčejná zapomnětlivost a dlužník po připomenutí svůj závazek věřiteli bez odkladu vyrovná.

Alespoň několikrát ročně půjčí svým známým menší částku polovina dospělých Čechů. Více si přitom mezi sebou půjčují mladší lidé. Ve věkové skupině 18–24 let si alespoň někdy půjčily dvě třetiny respondentů.

Malé půjčky mezi známými jsou také běžnější mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním a ve větších městech.

„Češi si už zvykli na to, že můžou téměř všude zaplatit kartou, a proto s sebou nenosí tolik hotovosti. Drobné půjčky mezi přáteli jsou často řešením situace, kdy chybí hotovost a kartou zaplatit nejde,“ uvedl ředitel digitálního a přímého prodeje ČS Filip Zeman.

Takové půjčky si lidé podle něj obvykle vracejí do druhého dne, ne vždy si ale na to dlužník vzpomene.

„Více než polovina lidí v našem průzkumu uvedla, že jim známý někdy peníze nevrátil. A sedm procent respondentů nám dokonce řeklo, že se jim to stává v nadpoloviční většině případů,“ dodal Zeman.

Půjčky mezi kolegy většině lidí nevadí

O půjčky v řádu tisíců korun Češi nejčastěji žádají příbuzné. A také v těchto případech jsou věřitelé často rozčarováni.

Pokud potom nemají v ruce písemnou smlouvu, prakticky jsou bez šance, že se jim podaří z dlužníka dlužnou částku vypáčit. Jak ukázal nedávný průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit, v rámci rodiny si půjčku smlouvou neošetří devět z deseti poskytovatelů.

Poměrně velkou ochotu Čechů půjčovat si od přátel či kolegů v práci potvrzují i další studie. Podle průzkumu NMS Market Research pro banku Zuno by si od nejbližších přátel nikdy nepůjčila čtvrtina respondentů, kolegu v práci by se pak zdráhalo s žádostí o půjčku oslovit jen třináct procent lidí.

Anketa

Půjčil/a jste někdy známému nebo členovi rodiny?
Ano
94,8 %
Ne
5,2 %
Celkem hlasovalo 1296 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Půjčka? Polovina Čechů o ni nestojí

I když české domácnosti dlužily na konci února bankám 1,336 biliónu korun, podle průzkumu agentury KRUK, která spravuje pohledávky nejen finančních ústavů, ale...

Výběr článků

Načítám